Израел показа древен папирус в подкрепа на претенцията към Ерусалим

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Израелски археолози показаха фрагмент от древен папирус, в който според тях е най-ранното споменаване на Ерусалим на иврит извън Библията, съобщи Ройтерс.

Правителството веднага използва откритието като доказателство за еврейската връзка със светия град.
Фрагментът е с размери 11 см на 2,5 см. Той е от 7-и век пр. н. е. Представен беше на пресконференция в Ерусалим малко след като ЮНЕСКО прие резолюция, която според Израел отрича връзката на юдаизма с древния град.

Текстът на два реда от папируса показва, че фрагментът е част от документ за плащане на данъци и прехвърляне на стоки към складове в Ерусалим. Той гласи: „От домашната прислужница на краля, от Наарат, стъкленици вино, към Ерусалим“.

Документът е иззет от крадци, обрали пещера.

Израел смята целия Ерусалим за своя столица, но не всички са съгласни с това. Палестинците искат Източен Ерусалим да бъде столица на независима държава на територията на Западния бряг и ивицата Газа.

Откриването на папирус, на който е написано името на нашата столица Ерусалим, е още едно доказателство, че Ерусалим е бил и ще остане вечната столица на еврейския народ,

каза израелският културен министър Мири Регев.

Саеб Еракат, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина, обвини Израел, че води кампания на „археологически твърдения и изкривяване на факти“, за да циментира претенциите си за свещения град.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори