Руският кандидат за ново тяло се среща с хирурга

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Ruptly
© Ruptly
Антония Михайлова

Руският кандидат за операция по трансплантиране на ново тяло Валерий Спиридонов и планиращият да проведе операцията хирург Серджо Канаверо ще присъстват заедно на конференцията на хирурзите в американския град Анаполис, съобщава организаторът на конференцията Ник Ребел пред РИА Новости.

„Валерий ще бъде в Анаполис и ще излезе на сцената заедно с доктор Канаверо. Освен това ще проведе и пресконференция“, казва Ребел, който оглавява американския филиал на междурародното общество на хирурзите и ръководи американската академия на неврохирурзите и ортопедите.

Това ще бъде първата среща между Канаверо и Спиридонов, който събирал пари в интернет за пътуването и не е събрал достатъчно средства, но все пак е успял да осъществи замисленото.
По-рано Спиридонов, инженер разработчик от град Владимир, съобщи, че задължително ще участва в операцията по присаждане на глава, която е замислил Канаверо.

Спиридонов страда от синдрома Вердинг-Хофман – тежко генетично заболяване, което води до отслабване на мускулите и постепенно лишава човека от възможност да се движи. Специалистът от Торинския университет Серджо Канаверо смята, че разработената от него методика ще позволи да се съединят невронните влакна на гръбначния мозък и да се възстанови контролът на мозъка над новото тяло, както и двигателната му активност.

Мненията на неврохирурзите по света за възможната операция са разделени на две – някои не изключват такава възможност по принцип, но не са сигурни в успеха на операцията, а други смятат трансплантацията на глава за авантюра, която неминуемо ще завърши с неуспех.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори