Търси се тяло за главата на програмиста Спиридонов

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

East2West news
East2West news
Антония Михайлова

Парализиран руски програмист е готов да стане първият човек, чиято глава ще бъде присадени към чуждо тяло. Газета.Ru се опитва да разбере има ли шансове за благоприятен изход от такава операция.

В сряда (8 април) италианският неврохирург Серджо Канаверо съобщи, че е избрал човека, на когото за първи път в света ще бъде трансплантирано чуждо тяло.

Изборът на доктора е 30-годишният руски гражданин Валерий Спиридонов, програмист от гр. Владимир, който е болен от тежка мускулна атрофия, приковала го завинаги към инвалидната количка.

Валерий казва, че се решил на отчаяната стъпка, тъй като иска да използва шанса да се сдобие с ново тяло преди смъртта си.

„Дали се страхувам? Естествено, че се страхувам. Но това не е толкова страшно, колкото е много интересно – разказва Спиридонов пред Daily Mail. – Но трябва да е ясно, че аз нямам голям избор. Ако пропусна този шанс, моята съдба ще бъде незавидна. Всяка нова година влошава моето състояние.“

Известно е, че докторът и неговият бъдещ пациент още не са се срещали. Канаверо не е изучавал историята на болестта на Спиридонов и двамата са общували само по Skype.

Хирургът казва, че получава много писма с молба за присаждане на тяло, но първите му пациенти ще станат хора, страдащи от мускулна атрофия.

Съобщава се, че 36-часовата операция ще струва повече от $11 млн., като донорско тяло ще бъде взето от здрав човек в мозъчна смърт. Успехът на операцията трябва да се подсигури от едновременното отделяне на главите от тялото на Спиридонов и на донора.

След операцията Спиридонов ще бъде въведен в четиридневна кома, за да не се движат мускулите на шията му, а след това ще получи обилна доза имуносупресори, предотвратяващи отхвърлянето на тъканите.

Спиридонов страда от рядко генетично заболяване – болест на Вердинг-Хофман, която прогресира всеки ден. Това е тежка форма на мускулна атрофия, при която възникват дегенеративни изменения на невроните на гръбначния мозък. Децата с такава диагноза обикновено не оцеляват, често се нарушават дихателните и лицевите мускули.

„Сега едва мога да контролирам моето тяло. Необходима ми е помощ всеки ден, всяка минута. Аз съм на 30, но с тази болест хората рядко доживяват до 20“, казва той. Според доктора донорското тяло може да бъде взето от човек, попаднал в катастрофа и осъден на смърт. Съобщава се, че операцията може да се състои още през 2016 година.

Детайли ще бъдат разкрити на предстоящата през това лято конференция на неврохирурзите в Анаполис, в която ще участват докторът и неговият бъдещ пациент.

Плановете на Канаверо за трансплантация на чуждо тяло станаха ясни преди около две години, когато хирургът заяви, че проведени от него редица опити с мишки му позволили да прехвърли гръбначен мозък към друга глава.

За да заработи „новата“ глава, е необходимо хирурзите да успеят да „слепят“ прерязаните аксони. Това са израстъци на невроните и се явяват проводници, чрез които невроните се свързват помежду си, предават информация между нервните клетки, както и сигнали към мускулите и жлезите.

Докторът твърди, че прекъснатите аксони може да се възстановят с помощта на полиетиленгликол, широко използван във фармацевтиката, или хитозан – биополимер, извлечен от черупките на ракообразни.

Главна роля в операцията ще има „ултраостър скалпел“, с който ще се прерязва гръбначният мозък. Канаверо нарича този момент ключов в цялата операция – аксоните неизбежно ще бъдат повредени, но е необходимо да им се даде възможност да се възстановят.

Канаверо отново напомни за себе си през февруари т.г., като намекна, че първата в света операция по присаждане на цяло тяло ще се състои през 2017 година, а всички технически препятствия вече са преодолими. В последната си статия, публикувана в Surgical Neurology International (която, незнайно защо вече не е активна), докторът е изброил последните постижения, които следва да помогнат в революционната операция.

Това са охлаждане на телата на донора и реципиента, разделяне на тъканите на шията и съединяването на големите кръвоносни съдове с малки тръбички, докато бъде разрязан гръбначният мозък.

Канаверо смята, че в случай на благоприятен изход от операцията пациентът ще може да се движи, да говори със стария си глас и да чувства собственото си лице. Физиотерапия пък ще го вдигне на крака още след година.

Независимо от всички тези успехи плановете на италианския професор имат множество критици сред научната общественост. „Няма свидетелства, че съединяването на гръбначния и главния мозък ще доведе до възстановяване на двигателната функция след присаждането на главата“, смята Ричард Боргенс, директор на Центъра за лечение на парализа към университета Пардю (САЩ).

Специалистът по медицинска етика от Нюйоркския университет Артър Каплан направо нарекъл Канаверо „луд“.

„Не смятам, че това е възможно“, смята д-р Едуардо Родригес, професорът, който през 2012 година първи осъществява пълно присаждане на човешко лице. По думите му дори днес, след десетки години изучаване на травмите на гръбначния мозък, има доста ограничени методи за възстановяване на двигателната функция на пострадалите хора.

Първите опити по присаждане на глава се провеждат още през 1954 г. от съветския хирург Владимир Демихов, който успешно присажда втора глава на няколко кучета. Операция по трансплантация на глава се провежда и в САЩ на маймуна през 1970 г. от неврохирурга Робърт Джоузеф Уайт.

Тогава още не съществуват методики, позволяващи качествено съединяване на гръбначния с главния мозък, затова маймунката се оказва парализирана и живее само осем дни.

Опити по присаждане на глави на мишки наскоро са проведени и в Китай.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори