Само около година подготовка ще имаме при изригване на супервулкан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изригванията на супервулканите са били толкова мощни, че биха могли да унищожат цялата планета. При супер изригванията могат да бъдат изхвърлени хиляди кубически километри магма и пепел в продължение само на няколко дни. Пепелта във въздуха е в такива количества, че може да блокира слънчевата светлина и топлина за цели десетилетия.

За щастие подобни изригвания са изключително редки и се случват през много дълги периоди от десетки хиляди години. Според проучване на института PLOS ONE, супервулканите не дават много предварителна информация за предстоящо изригване. За разлика от повечето вулканични изригвания, супервулканите изригват много по-трудно. Магмата в мантията на Земята се издига до земната кора, но не може лесно да я пробие и да избухне на повърхността. Магмата се събира в огромни количества и създава напрежение в земната кора, докато накрая земната кора е пробита и последва катастрофална експлозия.

Подобни катаклизми са се случвали няколко пъти в геологичното минало на Земята. Преди 26500 години супервулкан е изригнал на територията на днешна Нова Зеландия във вулканичната зона Туапо. Преди около 40000 години е избухнал супервулкан в Кампи Флегри, Италия. Известният и днес парк Йелоустоун в САЩ е бил територия на три супер изригвания през последните 1 милион години.

Възможно ли е такова катастрофално изригване на супервулкан да се случи отново и какви са признаците за нещо подобно? Преди да се случи изригването на супер вулкан има финален етап, при който настъпва така наречената декомпресия, която се характеризира с освобождаването на балони с газ на мястото на което ще последва изригването.

Учени се заеха с анализирането на кварцовите кристали на място, където преди 760000 години е изригнал супервулкан, в днешна Калифорния, където е създал долината Калдера (Long Valley Caldera).

Кварцов пясък покрива повърхността на долината Калдера. Чрез анализ на концентрацията на титан в кристалите, изследователите могат да определят с каква скорост се е надигала магмата преди да изригне. Като измерят големината и темповете на издигане на концентричните образувания в кората на Земята, учените могат да определят времето до изригването след като етапът на декомпресия и отделяне на газове е започнал. Според откритието на изследователите, това време не е много. Около 70% от ръста на тези пръстени се е случил само за около една година. С други думи между декомпресията и супер изригването е имало само около 10 до 12 месеца, време за което ще могат да се видят ефектите от раздуващата се магма, преди тя да разкъса земната кора и да излезе на повърхността.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори