Самоохлаждащи се стъкла пускат светлина, но не и топлина

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Много хора обичат добре осветени помещения, но в жегите заедно със светлината вътре прониква и топлината. В резултат или ни става некомфортно, или харчим повече електроенергия за охлаждане.

Учени от Харвардския университет са разработили циркулационна система с микроскопични струйни елементи за прозорци, която позволява да се икономисва значително повече енергия и да се намали сметката за електричество.

Същевременно количеството светлина, проникваща в помещението, остава същата. Такава система може да се използва за охлаждане на слънчевите панели върху покривите, което ще повиши техния КПД.

Решението на инженерите имитира кръвообращението при хората и животните. Системата на кръвообращението се състои от множество малки кръвоносни съдове под повърхността на кожата, които се разширяват, когато ни е горещо. В резултат през кожата се отделя повече топлина.

По подобен начин системата за охлаждане на стъклата има множество ултратънки канали, през които циркулира вода, когато стъклото се нагрява. Каналите се състоят от тесни дълги улеи, монтирани в тънък лист силикон, който се разстила над стъклото.

Постъпващата вода има ниска температура и отнема топлината. В резултат на експерименти е станало ясно, че 150 мл вода са достатъчни, за да охладят пълноразмерен прозорец с 8 градуса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори