Samsung планира световен интернет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© oneweb.world
Димитър Димитров

Нов доклад на технологичния гигант Samsung сочи, че около 4 600 микросателита, обикалящи Земята, ще решат наближаващия проблем с информацията.

Към 2028 година около 5 милиарда интернет потребители ще консумират поне 1 зетабайт данни на месец – 1 зетабайт се равнява на 1 000 ексабайта, 1 ексабайт е 1 000 петабайта, а 1 петабайт е 1 000 терабайта. Според доклада основният проблем ще е доставянето на това невероятно голямо количество данни. Според Samsung най-добрият вариант е поставянето на „съзвездие“ от сателити и технологичната компания е готова и да се заеме с построяването им.

В доклада е описана сателитна интернет система, която би трябвало да реши сегашните комуникационни проблеми, свързани със забавянето на сигнала. Това ще стане, защото системата ще се намира доста по-близко до Земята.

„Повечето комуникационни сателити се намират в геостационарна орбита, на около 35 000 километра от земната повърхност. Това разстояние представлява голям проблем за скоростта на интернет“, пише Греъм Темпълтън (Graham Templeton) за ExtremeTech. „Съзвездието на Samsung ще бъде поставено в ниска околоземна орбита и така забавянето ще се намали драстично.“

Сателитите ще се местят постоянно, което означава, че няма да има определен сателит, който да отговаря за определен регион на Земята. От Samsung предричат, че ще им трябват около 4 600 сателита, за бъде осигурена непрекъсната връзка по цялото земно кълбо.

Това не е първият опит за създаването на световен интернет. Интерес към идеята е заявил известният инженер Елън Мъск, който е директор на  SpaceX. Сър Ричард Брансън е събрал 500 милиона долара за изстрелването на телескопа OneWeb през 2019 година. В Google работят по проект за интернет покритие чрез хелиев балон над Шри Ланка, а Facebook не остава по назад, като от компанията планират да предоставят интернет чрез дронове.

Все пак задачата на Samsung ще е доста трудна и скъпа, а на нас ни остава просто да почакаме.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори