САЩ търсят обяснение на серия загадъчни звукови удари

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

USGS
Антония Михайлова

Учени и експерти се опитват да обяснят произхода на серия звукови удари, фиксирани в южната част на Ню Джърси, по източното крайбрежие на Лонг Айлънд.

Както пише Live Science, първият звуков удар бил фиксиран от геоложката служба на САЩ на около 3 км североизточно от гр. Хамънтън в Ню Джърси, както и на 60 км южно от Трентън. В следващите час и половина сеизмографите фиксирали още минимум 9 звукови удара по източното крайбрежие на остров Лонг Айлънд. Няма никаква информация освен регистрираните звукови удари, не са регистрирани и земетресения в този регион, отбелязват в геоложката служба.

Изданието пояснява, че звуков удар възниква, когато обект (или взрив) се движи по-бързо от звуковата скорост (около 1200 км/ч) и се явява ударна вълна. Според геофизика Джон Белини източникът на фиксираните удари е неясен.

Представители на НАСА заявили пред журналисти, че в този ден не са провеждани никакви стартове или изпитания. По същия начин отвърнали и във Федералното авиационно управление на САЩ.

Има предположение, че причина за звуковите удари са изпитания на стелт самолета F-35. Според Associated Press представители на ВМС са потвърдили, че в района са провеждани изпитания на изтребителя пето поколение F-35, способен да развива скорост, превишаваща звуковия праг – около 1900 км в час.

Военните отбелязали, че по-рано свръхзвуковите полети, провеждани в този район, практически не са се усещали на земята. Според тях причина за новия феномен може да са необичайни атмосферни условия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори