Седмицата на Нобеловите награди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Седмицата на притежателите на Нобеловите награди за 2015 година ще се състои в Стокхолм и Осло от 6 до 12 декември, а нейната кулминация ще стане награждаването на лауреатите в четвъртък, 10 декември, съобщава пресслужбата на Нобеловия фонд.

Четирите от завещаните от шведския изобретател Алфред Нобел награди – в областта на медицината или физиологията, химията, физиката и литературата, както и икономическата награда, учредена от шведската Държавна банка през 1968 година в памет на Нобел, се връчват в Стокхолм.

Нобеловата награда за мир, по волята на нейния основател, се връчва в Осло.

Нобеловата седмица започва в неделя, 6 декември, с традиционната пресконференция с притежателя на Нобелова награда за литература, дадена на беларуската писателка Светлана Алексиевич. Същия ден всички лауреати ще се срещнат в Нобеловия музей, където според традицията ще поставят своите автографи в бистрото на музея.

След това в оставащите до връчването на наградите дни в програмата на Нобеловите лауреати в Стокхолм са предвидени срещи с журналисти, традиционни лекции за извършените от тях открития, както и участие в банкети и репетиции за връчването на Нобеловите награди.

Във вторник, 8 декември, в Концертната зала на Стокхолм ще се състои концерт класическа музика, организиран преди повече от десет години в чест на Нобеловите лауреати с участието на звезди от световната класическа сцена.

В дните след церемонията по връчване на наградите лауреатите обикновено посещават известни шведски вузове, където се срещат със студенти и изследователи.

Имената на наградените пред 2015 година бяха назовани по традиция в началото на октомври. Церемониите по връчването на наградите винаги се провеждат в Стокхолм и Осло на 10 декември, в деня на кончината на техния основател – Алфред Нобел (1833–1896) – шведски изобретател, промишленик, лингвист, философ и хуманист.

Нобеловите награди във всяка отделна номинация, включително наградата за икономика, тази година са 8 милиона шведски крони (953 000 долара).

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори