Сеизмолози проследиха историята на войната в Ирак

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Един от датчиците на Багдадската сеизмична обсерватория е разположен недалече от базата на ВВС на САЩ „Фалкон“ и фиксира трусове, предизвикани не само от земетресения.

Както съобщава Bulletin of the Seismological Society of America, в сеизмичните данни, събрани за годините на активни бойни действия на територията на Ирак, се откриват свидетелства за многобройни взривове на коли и камикадзета, става ясно от съобщение на Американското сеизмологично общество (SSA).

За да снемат данните от намиращия се на 7 км от базата „Фалкон“ сеизмометър, Хасан Алекаби (Ghassan Aleqabi) и Майкъл Уайсешън (Michael Wysession) трябвало да посетят Багдад – този уред не е включен нито към мрежата, нито към други инструменти, работещи в региона.

Като получили необходимата информация, учените установили ключовите характеристики на фиксираните сигнали, включително енергията на сеизмичните вълни, динамиката на изменение на честотата и амплитудата на трусовете. След това ги съпоставили със свидетелства за едни или други инциденти, случили се наблизо в съответния момент от време.

Изследователите успели да установят, че сеизмичният сигнал се променя в зависимост от силата на взрива, от неговото място и дори от характера на взривното устройство. Бомба, гръмнала в автомобил, остава „следа“, различна от взрива на открито, а нападението на тясна улича в данните на сеизмографа изглежда различно от извършеното на голяма площ.

По такъв начин авторите отбелязали и двойния взрив в кола през юни 2006 недалеч от град Ал Карада край Багдад, и опита на камикадзе да се промъкне през полицейското ограждение на входа на Багдадския университет през декември същата година. На 10 октомври 2006, когато в базата „Фалкон“ било извършено масирано нападение и един от снарядите попаднал в склад за боеприпаси и предизвикал тяхната детонация, взривовете продължили няколко часа и оставили следа в сеизмичните данни.

„Невероятно е, че успяхме да възстановим цялата последователност на събитията (…) от самия момент на падането на снаряда“, казва Майкъл Уайсешън. Авторите добавят, че информацията, събрана от единствения датчик, дава само ограничена сеизмична картина, която съпровожда провеждането на бойни действия.

Но използването на голям масив от инструменти теоретично позволява да се съставят „сеизмични профили“, характерни за различни типове бойни машини и сблъсъци – и вероятно да се използват те за бързо оповестяване на военните и мирното население.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори