Секретната карта на Колумб: тайната на великия мореплавател

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

През август 1492 година Христофор Колумб се е отправил да търси нов път към Индия. Както е известно, мореплавателят не е успял да стигне до индийските брегове, но съдбата го е възнаградила с откриването на цял континент.

За великия Колумб са изписани тонове литература, заснети са филми, на негово име е наречена страна, но пътешествията му имат поне една загадка, която и до днес озадачава учените.

Александър Никонов, автор на книгата „Предсказание на миналото Разцвет и гибел на допотопната цивилизация“, разказва пред KM.RU за секретната карта на Колумб, благодарение на която е станало възможно пресичането на Атлантическия океан.

Преди да се отправи на знаменитото си пътешествие, завършило с откриването на Америка, Колумб е показвал географски карти на потенциални спонсори на своето пътуване. За това свидетелстват например спомените на неговия син.

Но съществуват и обективни доказателства, че Колумб е имал такива карти, които радикално са се отличавали от широко известните и много неточни карти от Средновековието.

Да се пресече океанът с платноход, не е проста работа – необходимо е да се отчитат господстващите ветрове и течения. Така че Колумб отнякъде е знаел предварително маршрута, явяващ се най-оптимален. Той се е спуснал първоначално до Канарските острови, а след това е влязъл в линията на пасатите, които са движили корабите му през океана.

На обичайните средновековни карти Индия се намира точно срещу Испания, но Колумб по някакви причини не е плавал директно към Индия. Случайност? Слабо вероятно.

След това, натъквайки се на островите в Карибско море, той отново не е постъпил така, както са му предписвали обичайните карти. Колумб се е спуснал надолу.

Освен това той е раздал на своите капитани запечатани пакети, в случай че буря разпръсне корабите в различни посоки. Там се казвало, че не е необходимо връщането назад, а следва да се върви по линията на пасатите на разстояние 700 левги. След това започвали рифове и затова плаването през нощта се забранявало. Невероятно е, но именно там се намирала Куба с другите карибски острови.

Известно е, че на корабите на Колумб едва не се случил бунт. Моряците се уплашили, че пасатите през цялото време духат в западна посока, и не разбирали как могат да се върнат назад. Но Колумб отнякъде знаел и обратният маршрут. Той показал документи, които успокоили всички.

Картата не ги подвела отново и Колумб, пробиващ през ветровете, достигнал Гълфстрийм, който му помогнал да се върне в Европа. Такъв многократен късмет не се случва.

Цяла редица съвременни изследователи са обърнали внимание на уникалните детайли от пътешествието на Колумб и са единодушни, че прочутият мореплавател трябва да е имал документи, съдържащи по-точна географска информация, отколкото известните средновековни карти.

Откъде Колумб може да е взел точни карти? Очевидно от антични източници, а откъде са ги имали античните автори?

Платон пише, че е получавал сведения от египетските жреци и той говори за континент, който лежал западно от Атлантида.

Интересно е, че за Атлантида се водят безкрайни разговори, а за това, че Платон е споменавал още един континент, обикновено се забравя. Този континент е Америка. Известно е, че много велики гърци са пътували да учат в Египет. Смята се, че там е ходил и Демокрит, издигнал идеята за атома 2000 години преди да я признаят през XIX век. Откъде той е знаел това? Самият Демокрит не е криел, че тази теория е дошла от индийски източници.

Географските загадки не се изчерпват с картите на Колумб. Всички знаят прочутата карта от XVI век на османския адмирал Пири Реис, на която е изобразена Антарктида. По-малко е известно, че американският изследовател Чарлз Хапгуд е изучил и систематизирал множество аномални карти и на една от тях Антарктида е била показана без лед. Освен това тази карта от 1559 година е много точна.

Волю-неволю започваш да се замисляш за това, че някога са съществували високоразвити цивилизации, създали тези необичайни карти, а средновековните картографи са прерисували от стари източници.

Въпросният Пири Реис е писал, че за картите си е използвал източници от времената на Александър Македонски… Откъде? Откъде хората са могли да знаят подобно нещо?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори