Село в Аляска гласува да се премести от остров на твърда земя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Село Шишмареф, Аляска, САЩ, със 600 постоянни жители гласува на референдум да се премести от остров на твърда земя. Това съобщи говорителят на общността Дона Бър пред онлайн изданието Grist. Според резултата от гласуването 89 души са поискали преместването, докато 78 са били против.

Населението иска да избегне последиците от силната ерозия на бреговете на острова. Островът, на който се намира село Шишмареф е силно застрашен от повишаващото се ниво на водите. Огромна част от бреговете на селото вече са отмити от Океана. Невъзможно е да се осигурят нови терени за строителство за нарастващото население.

Жителите на селото гласуват за преместване още през 2002 година, но тогава решението е взето, заради недостатъчно държавно финансиране.

Според изчисленията, преместването трябва да струва около 200 милиона долара. Все още е неясно и къде точно искат да се преместят жителите на Шишмареф, но се дискутират две възможни нови локации.

Островът е с размер 18 км2, а жителите живеят основно от риболов и лов. Хората са наясно, че преместването няма как да стане бързо, но смятат, че така ще се погрижат по-добре за бъдещето на децата си.

Тагове:
Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори