Шансовете да има живот на планетите около TRAPPIST-1 са нищожни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Артистична илюстрация на повърхността на планета от системата TRAPPIST-1
Ивайло Красимиров

Преди време откриването на седем планети, приличащи на Земята и обикалящи около звездата червено джудже, наречена TRAPPIST-1, даде надежди, че на някоя от тях може да има условия за живот. Надеждите се подхраниха и от факта, че три от планетите се намират на благоприятно разстояние от своята звезда, в така наречената „възможна за обитаване зона“. Звездата и 7-те планети са на около 40 светлинни години от нашата слънчева система.

Две нови изследвания обаче, поохладиха ентусиазма за търсене на форми на живот на планетите около TRAPPIST-1.

Едното изследване е публикувано в списание International Journal of Astrobiology и показва, че тези екзопланети са постоянно бомбардирани от силна радиация. Според учените това е сериозна причина да се счита, че атмосферата на планетите е напълно разрушена.

Наред с това, екзопланетите около TRAPPIST-1 са по-близо до тяхната звезда в сравнение с планетите в нашата Слънчева система. Най-далечната от TRAPPIST-1 планета е едва на около 9 милиона километра от нея, докато Меркурий е на 58 милиона км от Слънцето.

Второто изследване е публикувано в списание Astrophysical Journal Letters, като в него се твърди, че относително малкото разстояние между планетите вероятно ги е свързало с магнитното поле на TRAPPIST-1, а това най-вероятно позволява на звездния вятър да достига до тяхната повърхност. Според изследователите, в резултат на тези условия атмосферата най-вероятно е изчезнала и това трябва да се имат предвид, когато се прави реалистична оценка на шансовете на някоя от планетите на TRAPPIST-1 да има форми на живот.

Категории на статиите:
Вселена

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори