Шесто чувство: Как усещаме електрическите полета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pixabay.com
Димитър Димитров

Голям брой животни са способни да усещат и реагират на електрическите полета, а живите човешки клетки се движат по електрически полета, например при заздравяване на рана.

Екип учени от института Дейвис към Калифорнийския университет са открили „сензорния механизъм“, който позволява на живите клетки да усещат електрическите полета. Работата на изследователите е публикувана в последния брой на сп. Nature Communications.

„Смятаме, че има няколко типа сензорни механизми и не познаваме никой от тях. Сега представяме експериментални доказателства, които предполагат един тип, за който дори не сме теоретизирали досега – сензорен механизъм от две молекули“, казва главният автор на изследването Мин Жао (Min Zhao).

Жао и колегите му изследвали електрическите усещания в клетките на големи животни (кожни клетки на риби и хора) и на амебата Dictyostelium. Чрез премахването на някои гени от Dictyostelium учените разбрали някои от точните гени и протеини, които позволяват на амебата да се движи в определена посока под влиянието на електрически полета.

В сегашната си работа изследователите открили два елемента при човека, които правят електрическото сигнализиране възможно. Единият е протеин, наречен Kir4.2 (създаван от гена KCNJ15), а другият е група молекули, които се наричат полиамини. Kir4.2 e калиев канал – формира пора в клетъчната мембрана, която позволява на калиевите йони да навлизат в клетката. Полиамините са молекули, които имат положителен електрически заряд.

Жао и колегите му открили, че когато клетките се намират в електрическо поле, положително заредените полиамини се събират в едната страна на клетката, близо до отрицателния електрод. Полиамините се свързват с Kir4.2 калиевия канал и регулират активността му.

Жао предупреждава, че все още не се знае с точност как „превключването“ на калиевия канал се превръща в насочено движение на клетката.

Science Daily

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори