Шизофренията започва от неумението на невроните да се изяждат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Здравите нервни клетки зависят от техните способности навреме да се избавят от излезлите от строя органели и молекули. Ако тази способност е нарушена, то в мозъка може да започнат големи неприятности – до болест на Алцхаймер и шизофрения.

Едва половината лекарства срещу шизофрения работят така, както се очаква от тях. Защо? Симптомите на заболяването са доста размити, далеч невинаги е ясно как са свързани един с друг и имат ли обща причина.

Изследователите, разбира се, се опитват да намерят универсално лекарство срещу шизофрения, но това се получава невинаги и с променлив успех. Специалистите от университета на Тел Авив смятат, че причината за шизофренията може да се крие в нарушаването на процеса на автофагия в невроните.

Автофагията, или самоизяждането, е обичайна процедура, в хода на която клетката се избавя от излезлите от строя органели, техните фрагменти, макромолекули и т.н., но понякога тя смила цялата себе си, което сближава автофагията с апоптозата. Ако нещо пречи на тази процедура, клетката заболява и умира, но умира неправилно, навреждайки на целия орган. За невроните например е установено, че при неспособност за автофагия може да започне болест на Алцхаймер.

Илана Гозес и колегите ѝ успели да привържат автофагията и към шизофренията.

Учените открили, че в хипокампа на болни от шизофрения силно е намалено нивото на беклин 1, необходим за стартирането на автофагията. При това нараствало нивото на невропротекторния белтък ADNP, който, както смятат авторите на работата, е необходим за компенсация на липсващия беклин.

Известно е, че добавянето на ADNP е характерно за началните стадии на шизофрения, но ако самият белтък възниква в отговор на снижаването на беклин 1, се получава, че шизофренията се развива поради нарушение в процедурата по автофагия.

В сп. Molecular Psychiatry авторите изказват такова предположение: ако успеем да намерим начин изкуствено да стимулираме работата на беклин 1, това би позволило да забавим развитието на шизофренията, а и да се избавим от нея изобщо.

Впрочем, както споменахме, тази болест е сложна и многофакторна и преди изпитания следва с голяма предпазливост да се говори за „ново универсално лекарство“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • абсолютни глупости по отношение на шизофренията, на които никога няма да повярвам!както не мога да повярвам, че хомосексуализмът е генетичен, природен и пр. етикети; както и че аутизмът е болест. Просто много хора се опитват да придават научно обяснение на липсата на обич и търпимост

    emily 7 май 2017 21:37 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори