Ще изгрее ли Слънцето от запад?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA-Credit/Copyright: Peter Reid, The University of Edinburgh
Антония Михайлова

Изследователи смятат, че се движим към смяна на магнитните полюси на планетата, която – както се опасяват някои – навремето може да е погубила неандерталците, пише Express.

Песимистите предсказват, че смяната на магнитните полюси ще доведе до движение на континенти и че това ще предизвика масови земетресения, бързо изменение на климата, измиране на видове и глобално унищожение.

Геолозите казват, че такова събитие вече се е случвало няколко пъти в историята на Земята – за последен път преди 780 000 години, във времената на каменната ера.

Ръководителят на отдела по геомагнетизъм на Британската геоложка служба Алън Томпсън казва, че при предишните инверсии на магнитното поле „в света не е имало местене на континенти или други бедствия от планетарен мащаб, за което свидетелстват получените от геофизиците данни от анализа на изкопаемите“.

Освен земетресенията, както смятат някои учени, с приближаване на смяната на полюсите магнитното поле на Земята може да отслабне до опасно ниво, преставайки да ни защитава от слънчеви бури, когато излъчването и рентгеновите лъчи от Слънцето безпрепятствено ще достигат до нашата планета.

Тези коронални изхвърляния са толкова мощни, че предизвикват полярни сияния, но магнитното поле на Земята ни пази от пагубното им въздействие. Без магнитното поле или в условията на значителното му отслабване ще излязат от строя средствата за връзка и енергийните мрежи.

Слабото магнитно поле или обръщането на полюсите може да дезориентират биологичните видове, използващи магнетизма за навигация, като пчели, риби и птици, и все още не е ясно до какво може да доведе всичко това.

Науката смята, че магнитното поле на планетата е отслабнало значително в последните 160 години и това може да означава, че ние се движим към следващото обръщане на полюсите, което може да се случи във всеки момент.

„Това няма да е внезапно изменение, а бавен процес, при който напрегнатостта на полето ще става по-слаба, и много е вероятно за известно време полето да стане по-сложно – с повече от два полюса, а след това с нарастване на напрегнатостта ще настъпи пробив в противоположна посока“, казва Моника Корте, научен директор на геомагнитната обсерватория в Потсдам, Германия.

Миналата година са приключили изследвания, които са довели до извода, че измирането на неандерталците – един от нашите еволюционни предци – преди около 55 000 години е съвпаднало по време с рязкото отслабване на магнитното поле, което обаче не е завършило със смяна на полюсите.

Други учени не са съгласни с това, че инверсия и отслабване на магнитното поле ще доведат до изчезване на биологични видове.

„Дори ако полето отслабне много, на повърхността на Земята ние сме защитени от атмосферата. Както не можем да видим или почувстваме присъствието на геомагнитното поле, ние по-скоро няма да забележим каквито и да е съществени изменения от смяната на полюсите“, казва Корте.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори