Ще правят деца от трима родители

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

трима родители
Jill Stanek
Димитър Димитров

В САЩ скоро ще е законно да се модифицират ембриони чрез т. нар. терапия за подмяна на митохондрии (MRT). Агенцията по храните и лекарствата ще одобри процедурата днес.

В предишните няколко години терапията за подмяна на митохондрии се появи като лечение за митохондриални заболявания – вродени болестни състояния, които се предават от майка на дете. Те са причинени от мутации, които възпират митохондриите от произвеждане на достатъчно енергия, която да захрани клетките на младия организъм.

Съществуват няколко начина на изпълнение на процедурата, но накратко, учените подменят зловредната митохондриална ДНК с тази на здрава жена. След това новата митохондриална ДНК се комбинира със сперматозоиди от бащата, които се имплантират в оригиналната майка.

Въпреки че терапията за подмяна на митохондрии представлява успешно лечение на подобни проблеми, доста експерти са изразили опасенията си относно безопасността и етичността на процедурата. Тъй като изследователите все още не са напълно наясно как митохондриалната ДНК взаимодейства с останалата част от генетичния код на човек, модифицираните ембриони може да са подложени на по-голям риск от други заболявания като рак.

А и всички промени, направени върху генома на едно бебе, може да се предадат на бъдещите поколения, което повдига въпроса за дизайнерските бебета. Някои експерти подчертават и опасността от криза на личността, от която децата с трима биологични родители евентуално биха страдали.

Тъй като от Агенцията по храните и лекарствата също са притеснени от евентуалните опасности, в началото процедурата ще се извършва само върху мъжки ембриони, защото мъжете не предават модифицираната митохондриална ДНК на поколението си.

Ако клиничните тестове покажат, че е безопасно, процедурата ще бъде изпитана и върху женски ембриони. Също така, за момента технологията ще се използва само при родители, които са с най-висок риск от митохондриални заболявания.

Поддръжниците на новия метод смятат, че терапията за подмяна на митохондрии ще доведе до нови и по-успешни техники, свързани с лечението на заболявания, които се предават от майка на дете.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори