Ще стане ли химерата на Омир реалност?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

За силата на стволовите клетки и за възможностите, които те дават на медицината днес се знае доста. Оказа се обаче, че има още много, което да очакваме от тях.

Учени от Пекинския университет публикуваха ново проучване в списание Cell. Става ясно, че те са успели да създадат нов вид стволови клетки, които са способни да се превърнат във всеки тип клетки от човешкото тяло. Нарекли са ги Extended pluripotent stem cells (Разширени плурипотентни стволови клетки)  или EPS.

Те са подобни на индуцираните плурипотентни стволови клетки (iPS), открити през 2006 г. Главното различие между тях е, че iPS са създадени от клетки на кожата, а EPS са получени при комбинация от клетки на кожата и ембрионални стволови клетки. iPS са основно постижение  в изследванията на стволовите клетки, защото могат да бъдат програмирани да се превърнат във всяка от клетките на човешкото тяло.

EPS също така могат да се превърнат във всяка от клетките на човешкото тяло, но в същото време могат и да направят нещо много по-различно и немислимо досега. Те могат да създадат тъканта нужна, за да се отгледа ембрион.

Откритието на EPS дава възможност да се разработи универсален метод за развитие на всеки от бозайниците. Когато човешката или всяка друга яйцеклетка от бозайник, бъде оплодена, тя се разделя на две – една чест от нея създава ембриона, а втората създава плацентата и други помощни тъкани нужни за оцеляването на ембриона. Това става в самото начало на репродукционния процес, толкова рано, че досега учените не могат да възпроизведат този процес при лабораторни условия.

Сега учените от Пекинския университет успяха да произведат „химическия коктейл“  нужен за създаването на стабилна среда, в която могат да се отгледат двата вида клетки – създаващи и защитаващи ембриона. Така на базата на стволовите клетки може да бъде създаден и отгледан цял ембрион.

В бъдеще това откритие ще има много приложения – при създаването на органи за трансплантация, при регенериране на тъкани, при подпомагане на репродуктивния процес и пр.

Това откритие обаче, дава възможност и за създаване на нови същества, комбинация между два вида. С други думи химерата на Омир може да стане реалност. Все пак етичните и морални съображения на учените, поне в скоро време, няма да позволят нещо подобно да се появи.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори