Изкуственият интелект може да удължи живота на хората

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Все повече учени са убедени, че стареенето, макар и биологичен феномен засягащ всички живи същества, е болест която може да се лекува. Някои учени се опитват да забавят процеса на стареене, а други подхождат доста по-радикално, като си поставят за цел направо да го спрат. Последните не виждат граници в това колко дълъг може да бъде човешкият живот. Те разчитат и на най-новите технологии познати на науката днес. Сред тях са използването на стволовите клетки, възможностите на които ще се комбинират с генетични промени и манипулации на клетъчно ниво. Напоследък доста шум се вдигна и по повод подмладяващия ефект на протеини, открити в човешката кръв. Има и предложения за използването на специфични бактерии, които да ограничат процеса на остаряване.

Сега обаче се появи нова теория, направо от научната фантастика, според която човешкото безсмъртие е в „ръцете“ на изкуствения интелект. Според директора на International Aging Research Portfolio (IARP), както и на Biogerontology Research Foundation, Алекс Жаворонков  „ чрез изкуствения интелект можем да подобрим чувствително възможностите на човек, да предотвратим и лекуваме свързаните с възрастта болести“.

Жаворонков обяснява, че още след пет години ще бъде изградена цялостна система за наблюдаване и моделиране на здравния статус на човек, която ще дава възможност за бързи корекции на всяко отклонение от идеалното здраве, чрез редица терапевтични намеси. Според него, изкуственият интелект ще помогне много за откриването на нови лекарства, които ще могат да лекуват стареенето и свързаните с него болести. „Доколкото възприемаме и определяме остаряването като форма на болест, изкуственият интелект ще разработи редица био маркери и лекарства, които да възстановяват пораженията свързани със стареенето“, вярва Жаворонков.

ВИЖТЕ 10-те съвета на д-р Жаворонков за тези, които искат да живеят 150 години

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори