Симфонията на ледовете (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

При определени условия ледената покривка, която се образува на водоемите през зимата, се пропуква, а движението на водата под нея води дотам, че ледът се плъзга и отделни парчета се наслагват едно върху друго, създавайки неземни хипнотични сцени.

Такива картини може да се наблюдават и на видеото, заснето на брега на Горното езеро в Северна Америка на 13 февруари – дебелината на леда тук е между 0,6 до 7,6 см, а неговият звук много прилича на чупенето на стъкло. Макар че може да изглежда, че на места видеото е ускорено специално, това не е така, което е много показателно за разбирането колко бързо може да се движи ледът.

Лиза Боре, старши научният сътрудник на Института за изследване на екосистемите в Ню Йорк, отбелязва, че тези кадри се явяват прекрасно напомняне на това, колко динамична и красива е природата на езерната ледена покривка.

В момента, по думите ѝ, в хода на процесите по глобално затопляне, площта на езерните ледове на планетата се съкращава – след топлата есен и ранната зима на Горното езеро няма толкова много лед, съдейки по последните снимки.

Съкращаването на ледовете може да окаже влияние на интензивността на изпаренията, животинския и растителния свят. За последните няколко години е спаднало нивото на водите в езерата Хюрън и Мичиган, което е било предизвикано от повишени изпарения в резултат на затоплянето.

Горното езеро (на английски: Lake Superior, на френски: Lac Supérieur) е най-голямото от петте Големи езера в Северна Америка. На север граничи с канадската провинция Онтарио и с американския щат Минесота, а на юг – с американските щати Уисконсин и Мичиган.

Това е най-голямото сладководно езеро в света по площ (82 103 км2), ако се приеме, че езерото Хюрън и езерото Мичиган се два отделни водни басейна.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори