Слънцето е облъчило Земята с мощно изригване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

През дните точно преди Хелоуин повърхността на Слънцето е кипяла от извънредна активност, взривявайки мощни изблици на радиация към Земята, казва НАСА.

По принцип повърхността на нашата планета е защитена от космическата радиация от атмосферата, но подобни избухвания могат да причинят хаос в GPS системите и комуникационните спътници.

Едно от тези слънчеви изригвания е било толкова мощно, че е класифицирано като изригване от клас X1. То е документирано на 28 октомври, казват експертите на НАСА и добавят, че е било едно от най-интензивните по рода си.

Видео, публикувано от НАСА, показва спектакъла в движение и подчертава още веднъж поразителната сила на нашата звезда.

Слънчевата буря е предизвикала също ослепителни полярни сияния (северно сияние) в нощното небе над участъци от Северна Америка.

От декември 2019 г. активността на Слънцето става все по-силна, което е част от естествения му слънчев цикъл. Всеки цикъл продължава около 11 години, нараствайки от пълно затишие до буря и обратно.

Слънчевата активност може да доведе до такова нагорещяване, че магнитните полюси на Слънцето в крайна сметка се обръщат, изхвърляйки огромни количества слънчев материал в този процес.

Най-силното слънчево изригване от клас Х, регистрирано някога, е изригване от клас Х28, което означава, че е било 28 пъти по-мощно от изригването състояло се сега на 28 октомври, казва НАСА. Може да е било дори по-мощно от това, тъй като сензорите не могат да измерят по-високо ниво.

Тези събития са най-големите експлозии в Слънчевата система и могат да отделят толкова енергия, колкото милиард водородни бомби, казват още от НАСА. Така че, въпреки че Слънцето дава живот на Земята, има и потенциал за ужасно унищожение.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори