Сондата Juno предоставя първия 3D изглед на атмосферата на Юпитер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сондата на НАСА Juno предостави по-добър и по-задълбочен поглед върху атмосферата на Юпитер. Изследователите създадоха първия 3D изглед на атмосферните слоеве на Юпитер, илюстриращ как работят неговите турбулентни облаци и бури с по-големи подробности от преди.

Най-вече е по-ясно как се държат циклоните и антициклоните. Те са много по-високи от очакваното, като Голямото червено петно ​​(антициклон) е на дълбочина 320 км. Те са или по-топли, или по-студени в горната част в зависимост от тяхното въртене.

„Джуно“ помогна за попълването на данните с помощта на микровълнов радиометър, който предлагаше надникване под повърхността на облаците.

За Голямото червено петно ​​екипът допълни данните от радиометъра с гравитационните сигнатури от два близки прохода. Информацията за радиометъра също показва подобни на Земята циркулационни клетки в северното и южното полукълбо, да не говорим за промените в микровълновия спектър.

Все още остават загадки, като например атмосферната маса на Голямото червено петно. 3D изображенията вече създават по-ясна картина за това как се държат планетите като Юпитер. Може би сме изправени пред скорошно решаване на много от мистериите на Юпитер.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори