Следи от древна цивилизация под ледовете на Антарктида?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 14 юни 2016 г. в 00:01 Последна промяна:
    13 юни 2016 г. в 19:53


Снимки от дистанционно сондиране от мисията IceBridge на НАСА в Антарктида сочат съществуването на древно човешко селище, лежащо под впечатляващите 2,3 километра лед.

Интригуващото откритие е направено при авиационни изпитания на Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS), лидарна технология на НАСА, която ще бъде пусната през 2017 година и е предвидена за мониторинг на измененията в полярния лед.

„Съществува много малка вероятност за грешка, именно затова бяхме толкова учудени, когато забелязахме тези аномални особености на снимките на лидара“, обяснява Натан Боровиц (Nathan Borrowitz), водещ учен на програмата IceBridge и изследовател на морските ледове от центъра за полети „Годард“ на НАСА.

„Сега можем само да гадаем какво е това и какви функции е изпълнявало, и стартът на ICESat-2 през 2017 година може да доведе до други големи открития и по-дълбоко разбиране на геоморфологичните особености на Антарктида“, добавя той.

Човешко селище, погребано под 2,3 километра лед

Ашока Трипатхи, водещ археолог в университета на Калкута, смята, че изображенията са ясно доказателство за древно човешко селище под ледената покривка.Антарктида, древно селище„Това несъмнено са черти на един вид структури човешко производство, напомнящи някакви пирамидални структури. Картините показват ясно не това, което трябва да очакваме от естествени геоморфологични образувания, срещащи се в природата. Тук имаме ясно свидетелство за човешко инженерство. Единственият проблем се заключава в това, че тези снимки са направени в Антарктида под 2-километров лед. Нямаме никакво обяснение за това в този момент“, признава той.

„Тези снимки просто отразяват малка част от общата територия на Антарктида. Възможно е да има много други подобни участъци, които са покрити с лед. Това просто ни показва колко лесно е да подценим размерите и мащабите на древните човешки селища“, казва Трипатхи.

Останки от загинала цивилизация

Историкът и картограф от Кеймбриджкия университет Кристофър Адам смята, че това може да има рационално обяснение.

„Една от най-загадъчните карти в историята е картата на адмирал Пири Реис от 1513 година, на която е изобразен северният бряг на Антарктида. Най-невероятното на тази карта е това, че тя показва бреговата линия на Антарктида без какъвто и да било лед.

Оцелелелият фрагмент от картата на Пири Реис  Wikimedia Commons,

Оцелелелият фрагмент от картата на Пири Реис
Wikimedia Commons,

Как е възможно това, когато изображенията на бреговата линия на подледниковата Антарктида са били забелязани чак след развитието на георадара през 1958 година? Може би Антарктида невинаги е била покрита с ледена покривка? Новото откритие може да е свидетелство, че това е възможно“, признава той.

„Леко изместване на полюсите или на оста на въртене на Земята в исторически времена възможно са единственото рационално обяснение, което идва наум, но задължително трябва да проведем повече изследвания, преди да направим каквото и да било заключение.“

Източник

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори