Спорната средновековна карта на Антарктида без ледове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Карта на Антарктида на Филип Буше, гравирана върху мед (63,5 х 48,3 см). Public Domain
Антония Михайлова

Както се твърди, картата на Буше от XVIII век с точност изобразява континента Антарктида такъв, какъвто той е бил, преди да се покрие с ледове. В по-широк смисъл това означава, че в Антарктида е съществувала древна цивилизация, дълго преди континентът да бъде открит в началото на XIX век.

Тайнствената карта е създадена от френския картограф Филип Буше де ла Невил. Пълното название на тази карта е „Карта на южните земи между тропика на Козирога и Антарктическия полюс, изобразяваща нови земи на юг от нос Добра надежда, открити през 1739 г.“. На картата стои и датата на издаване – 3 септември 1739 година.

Филип Буше де ла Невил е бил картограф и издател на карти, а също така и „главен теоретичен картограф на своето поколение“. Буше е започнал своята кариера като асистент и ученик на картографа Гийом дьо Лил. Когато Дьо Лил починал през 1726 година, неговата издателска фирма преминала към Буше, който се оженил за дъщерята на своя учител и станал част от неговото семейство.

През 1729 г. Буше бил назначен за главен картограф на краля. На следващата година той станал член на френската академия на науките като приемник на Гийом дьо Лил.

Портрет на Филип Буше. Public Domain

Портрет на Филип Буше. Public Domain

За създаването на картите Буше е използвал „географски знания, научни изследвания, журнали на съвременни изследователи и мисионери, както и преки и астрономически наблюдения“. Той първи заявил за съществуването на Аляска и Беринговия проток. И все пак не всички предположения на Буше били точни, например за съществуването на централно Антарктическо море.

Легендите

Някои изследователи, въз основа на книгата на Чарлз Хапгуд „Карти на древни морски крале. Доказателства за съществуването на високоразвита цивилизация в ледниковия период“ (1966 г.), казват, че картата на Буше изобразява точно подледния релеф на Антарктида. Има предположения, че Буше е използвал картите, направени от високоразвита древна цивилизация или дори извънземни.

Обложката на книгата на Чарлз Хапгуд „Карти на древни морски крале: Доказателства за съществуването на високоразвита цивилизация в ледниковия период“. (Amazon)

Обложката на книгата на Чарлз Хапгуд „Карти на древни морски крале: Доказателства за съществуването на високоразвита цивилизация в ледниковия период“. (Amazon)

Но никой не знае със сигурност как всъщност е изглеждал релефа на подледна Антарктида. Днес не съществува начин да се потвърди верността на твърденията за точността на картата на Буше. Освен това съществуват многобройни различия между картите на Буше и Пири Реис, турски адмирал и картограф.

Надписите на френски, които покриват картите на Буше, предоставят ключ към това, как могат да бъдат прочетени и разбрани те. Например думи като „хипотеза“ и „предполагаемо“ може да се намерят на части от картите, изобразяващи южния континент. Това говори, че те не са били копирани от друга древна карта.

Френският изследовател Жан Батист Шарл Буве дьо Лозие е съобщил, че е видял много айсберги по време на своето пътешествие на юг. Затова Буше е предположил, че айсбергите са били на юг.

Световна карта на Филип Буше, 1753 г. Public Domain

Световна карта на Филип Буше, 1753 г. Public Domain

Съществуват две версии на картата на Буше. Втората изобразява хипотетичната Антарктида, а на първата я няма. Първата версия е по-разпространена и възможно е по-реална, докато последната, както се смята, отразява по-късните идеи на Буше.

Смята се дори, че картата на Буше е издадена от друг картограф чрез измама или че това е съвременна фалшификация.

Ancient Origins

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори