Слоновете не се страхуват от мишки, а от пчели

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Mark Wright / University of Hawaii at Manoa
Ивайло Красимиров

Според старата легенда, слоновете изпитват ужас от мишки. Днес обаче учените са наясно, че това са пълни глупости. Още поведенческият изследовател Бернхард Гржимек конфронтира слоновете с мишки и от това не следва нищо.

Въпреки че порасналите слонове нямат естествени врагове, те все пак се страхуват от по-малки животни. Това обаче не са мишките, а пчелите, казват учените. По силата на тези заключения, алармиращи вещества от пчели биха могли да държат слоновете далеч от земеделските земи, пишат учените в специализираното издание „Current Biology“.

Болезнени ужилвания

Учените изхождат от това, че техните ужилвания биха могли да бъдат много болезнени, ако пчелите уцелят меката тъкан около очите или хобота. За да проверят хипотезата си, изследователите разработват синтетичен феромон, който съответства на основните „алармиращи“ вещества на пчелите.

Учените поставили аромата в бели чорапи на височина 50-100 см в близост до вода на територията на природен резерват в Южна Африка. Резултатът: 25 от 29 възрастни слона, приближили се до миризмата, се обърнали и тръгнали назад в момента, в който надушили синтетичния феромон. Показвали признаци на увеличена бдителност и несигурност, след което тихо се отдалечавали.

На други места ученити били поставили бели чорапи, изглеждащи по абсолютно същия начин, но без да излъчват миризмата. Те били напълно игнорирани и животните си минавали покрай тях спокойно.

При друг опит в друг резерват 9 от 14 слона се обърнали пред миризливите чорапи. Според учените обаче местността била изключително суха и това може да обясни поведението на останалите слонове, които въпреки миризмата продължили към водата. Освен това в района имало много малко пчели, поради което слоновете са имали малко съпрокосновения с тях.

Слоновете бягат от пчелите

„Нашите резултати допълват по-ранни изследвания, които показват, че пчелни семейства могат да държат слоновете далеч от земеделските масиви“, казва инсектологът и главен автор в новото проучване Марк Райт от Университета на Хавай.

Всъщност, фермери в Африка вече използват пчелни кошери, за да държат слоновете на разстояние от насажденията си. Не винаги обаче е много практично да се разполагат кошери на твърде големи площи, казва Райт. Затова екипът възнамерява да продължи изследванията си, за да открие още пасивни техники за отблъскване на слоновете.

Слоновете не унищожават само посевите. Особено в Азия често се случва да бъдат стъпкани хора. Само в Индия, по данни на правителствените служби, повече от 300 души биват убивани от слонове всяка година.
Пчелните феромони могат да помогнат да бъдат намалени срещите между слонове и хора, което ще помогне и на самите животни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори