Смарт чорапи заменят личния фитнес инструктор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Heapsylon/Indiegogo
Антония Михайлова

Изглежда, през 2014 година фитнес пазарът ще получи голямо количество високотехнологична продукция.

Датчици, вградени в облеклото, в гривни, смартфони и таблети и предаващи данни с Bluetooth, ще помагат както на професионалните спортисти, така и на ентусиастите да следят качеството на изпълняваните упражнения и да измерват биологичните си показатели.

Очаква се фанатичните фитнес привърженици с удоволствие да закупуват такава продукция, тъй като тя ще им помага да постигат спортните си цели. Компанията Heapsylon, базирана в Редмънд, щата Вашингтон, планира да внедри своята продукция в тази ниша.

Компанията използва „смарт” тъкани за изготвяне на носими устройства, помагащи едновременно да поддържаш здравето си и да се занимаваш с фитнес. Пълната серия на продукцията им включва самоизпиращи се тениски, спортни сутиени, които измерват сърдечния ритъм, и смарт чорапите Sensoria Fitness Socks Bundle.

Тези необикновени чорапи се състоят от три части – умен чорап (който обаче може да се пере като обикновен), електронна скоба, която се пристяга с магнит към глезена, и мобилно приложение, способно да следи интензивността и скоростта на крачките на потребителя, а също и да насочва движенията му със сигнали в реално време. Скобата получава данни от датчиците, вградени в чорапа, а след това чрез Bluetooth ги изпраща в смартфона на потребителя.

© Heapsylon/Indiegogo

Давиде Вигано, съосновател и изпълнителен директор на компанията, обяснява, че потребителите, излизащи да потичат със своите телефони, ще получават информация в реално време как да избягват травми и да повишат ефективността от тренировката. С мобилното приложение може да проверите колко сте пробягали и с каква скорост, колко калории сте изгорили.

По отношение на фитнес мониторинга Sensoria могат да станат безспорни шампиони. Според представители на компанията сега повечето портативни устройства не са достатъчно надеждни, те може лесно да се загубят или забравят, а и функциите им са ограничени до измерване на крачките и калориите.

Но системата Sensoria може да се държи като личен виртуален треньор, предавайки на потребителя информация например за грешките в техниката на тичане или за възможното пренапрягане. Тя предупреждава за вероятност от травми, освен това чорапите са толкова „умни”, че могат да помагат на хората да се научат на такива видове спорт като голф или футбол, да помогнат да се научите да карате ски, да танцувате, карате велосипед и дори да ходите на високи токчета.

Вигано и екипът му неслучайно са се спрели именно на чорапите. „Само в САЩ сега 25 милиона души професионално се занимават с тичане. И повече от 60% от тези спортсмени ежегодно получават травми – обяснява той. – Освен това 70% от цялото население страдат от редица проблеми, свързани с положението на стъпалата, които често изискват специални обувки или ортопедични стелки. Болестите и травмите на краката изискват наличието на устройство, което да може да контролира натиска върху различните части на стъпалото по време на ходене.”

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори