Учените се научиха да разговарят с делфините

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Американски учени са разработили прототип на подводно портативно устройство, което да послужи като преводач на съобщенията от делфини.

То ще издава звук, символизиращ един или друг обект, и ще записва опитите на делфините да го възпроизведат.

От времената на специалиста по невробиология Джон Лили през 60-те години на ХХ век учените практически са престанали да се занимават с въпроса за общуването с делфините.

Но именно такава е избраната специалност на основателката на Wild Dolphin Project Дениз Херцинг, която вече почти 30 години работи с атлантически петнист делфин (Stenella frontalis).

Много учени вече са се опитвали да открият тайната на делфинския език и дори да се научат да общуват с бозайниците. Резултатите от всички опити обаче се оказали неубедителни. Затова Дениз Херцинг решила да подходи по друг начин. Преди няколко години тя се заела с разработването на „преводач” от човешки език на езика на делфините, който получил названието Cetacean Hearing and Telemetry.

Апаратът има клавиатура с четири бутона. Всеки бутон символизира предмет и при натискане на устройството издава звук, който се асоциира с този предмет. Устройството се закрепва към ръката на водолаза и му позволява да изпуска звукови сигнали, както и да записва издаваните от делфините звуци. Задачата е да се съобщи на делфините името на предмета и да си поиграят с него.

„Водолазът активира сигнала с помощта на разположените на ръката му бутони, а звуците излизат от подводен високоговорител. Ако делфинът имитира звука или човек подава сигнал, всичко се записва от два хидрофона”, обяснява Дениз Херцинг. Устройството е способно да издава естествените звуци, които издават делфините, и с помощта на водолаза да се определи типът на „обръщението” и това, което то означава.

Херцинг и колегите й вече са изпитали „преводача” с делфини – те са успели да си взаимодействат с тях и дори да постигнат взаимно разбирателство.

„Но колко далече можем да стигнем в подобно общуване? Ще се научат ли делфините да имитират функционални звуци? Ние смятаме, че да и се надяваме на това. Само си представете, ако се научим да разбираме още един разумен вид на нашата планета!”, казва Херцинг.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори