Смъртността от ебола ще достигне пик, преди ваксината да е готова

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Pascal Guyot
Антония Михайлова

Епидемия от ебола бушува на територията на Западна Африка.

След като случаи на заболяването бяха фиксирани също в САЩ, Южна Америка, Франция, Испания и Германия, целият свят осъзна опасността от пандемия.

Разпространението на ебола извън пределите на най-пострадалите страни е неизбежно и тези случаи могат да породят други огнища. Епидемиолозите казват, че единственото спасение да се спре бързото поразяване на целия свят е ефективната ваксина.

Класическият подход към защита на здрави хора от треската е в изолирането на инфектираните лица, така че да не могат да предават вируса. Хората, които може или е доказано, че са били в контакт с тях, се поставят под карантина.

Но за разлика от други епидемии тази се развива бързо и хаотично. Към август 2014 година случаите вече са станали толкова много, че станало невъзможно да се изолират всички заболели и да се следи пътят на вируса.

Това означава, че подходите към лечението и защитата на хората от ебола трябва да се променят. Не е достатъчно изолирането на болните от здравите, необходимо е и ваксиниране на потенциалните жертви на треската.

Доста експериментални ваксини се представили добре по време на изследвания с примати, но не всички те се оказали ефективни за човека. Например някои ваксини са способни да защитят едва половината от ваксинираните хора.

Учените са разработили няколко експериментални ваксини, но финансирането пресъхва. Две ваксини (едната – на британската фармацевтична компания GSK, другата – на американската фирма New Link), всяка от обезопасен жив вирус, напълно защитили маймуни в хода на експеримента. Но преди тези ваксини да получат широко разпространение, им предстои да преминат изпитания върху хора.

GSK вече тества своята ваксина с няколко десетки доброволци, за да определи дозата и да провери за наличие на странични ефекти. Планира се към декември 2014 година да са готови 10-20 хиляди дози. Изследователите смятат, че ваксината трябва да премине рандомизирано контролирано проучване в зоната на епидемия.

Положението много зависи от правителствата на самите поразени от треската страни – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Всички те трябва да дадат разрешение за начало на ваксинирането. Впрочем представители на СЗО смятат, че 5000 дози трябва да бъдат поставени на медицинските работници предварително, тъй като, отивайки в заразените райони, те се подлагат на съществен риск.

Също ще бъде създадена друга група медицински работници (около хиляда души), която ще получи плацебо (в качеството на контролна група). Наличието на контролна група ще помогне да се разберат истинските показатели на ефективността на препарата.

Ако ваксината е ефективна по отношение на хората от основната група още на ранния стадий, контролните групи също ще бъдат ваксинирани (за да не се подлагат на риск от истинска зараза). Медиците отбелязват, че лечение от такъв род е свързано с големи рискове, но все пак е по-добре от нищо.

Докато ваксината преминава изпитания за ефективност в заразените страни, още 5000 души ще я изпробват върху себе си в съседните Гана, Сенегал и Мали. Именно в тези страни се намират институтите, които са провеждали изпитание на ваксини преди и те са ориентирани към работа с хора и събиране на данни.

Както отбелязват медиците, за да се провери безопасността на ваксината, е необходимо също да се изучи влиянието ѝ върху голям брой хора, и то за няколко месеца. Това е необходимо, за да стане ясно, че няма да доведе дори до редки, но неприятни последствия.

Междувременно изследователите отбелязват, че ако изолацията и карантината така и не започнат значително да забавят разпространението на вируса сега, то към февруари 2015 година броят на заболелите може да надмине милион. В този случай 5000 обещани дози от потенциалната ваксина няма да успеят да направят пробив в тази мащабна епидемия.

Изпитанията по безопасност в неинфектираните страни според идеята трябва да доведат до масово производство на толкова необходимата ваксина срещу смъртоносната треска. Но както вече беше споменато, ако епидемията не бъде забавена чрез карантина, ще бъде вече прекалено късно за активна ваксинация на населението.

Така, ако сегашните темпове на разпространение се задържат на това ниво, към април 2015 година епидемията ще достигне своя пик в Либерия.

Това значи, че повечето хора ще се разболеят и ще загинат или ще оцелеят и ще изработят имунитет и в такъв случай показателите ще започнат да спадат. В Сиера Леоне пикът се очаква през август следващата година, а как ще се развива ситуацията в Гвинея, още не е ясно.

Що се отнася до още неинфектираните райони, то докато започне масово производство на ваксината, е напълно възможно епидемията да се добере и до тях.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори