Смъртоносните астероиди били невидими за наземните телескопи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Астрономите признаха за безперспективно търсенето на потенциално опасни обекти с наземни обсерватории. Изследването на учените е публикувано на сайта arXiv.org.

Учените стигнали до своите изводи, като анализирали статистика на откритите околоземни обекти от няколко обсерватории, по-конкретно обсерваторията Гладстон в пустинята Мохаве, радиотелескопа Грийн Банк в Западна Вирджиния и обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

Учените признали като недостатъчно пълно и несъвременно откриването на околоземни обекти с наземни средства. Част от тези околоземни обекти може да бъде причислена към потенциално опасните обекти. През 2015 година обсерваторията Аресибо и 70-метровият радиотелескоп на обсерваторията Гладстон заедно били способни да открият 276 уникални околоземни обекта (съответно 253 и 131 поотделно).

Фактически Аресибо е открила 95 околоземни обекта, а Гладстон – 39 (тоест 38 и 30 процента от максимално възможния брой). Повечето нови околоземни обекти се откриват по-малко от 15 дни преди затварянето на прозореца за тяхното наблюдение от Земята.

Половината от откритите астероиди имат абсолютни звездни величини, по-големи от 25, което отговаря на диаметър, по-малък или равен на 30 метра (Челябинският метеорит преди навлизането в земната атмосфера е имал диаметър около 20 метра).

Получените от учените данни сочат необходимост от повишаване на чувствителността при наблюдения с наземни телескопи и по-голямо внимание при следенето на астероиди от околоземни спътници.

Дори ако наземен телескоп установи потенциално опасен обект, може да има прекалено малко време да се реагира на неговото приближаване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори