Сондата Джуно мина на 4200 км от Юпитер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сондата Джуно на НАСА прелетя максимално близо до планетата Юпитер – най-голямата от слънчевата система, чиито тайни сондата се опитва да разгадае.

Това е най-близкото прелитане до Юпитер от цялата мисия на Джуно, която трябва да остане двайсетина месеца около планетата, уточни НАСА в сайта си.

Джуно, която се намира в орбита около Юпитер от 4 юли тази година, премина на 27 август 2016 в 12.51 часа по Гринуич на 4200 километра от внушителната облачна маса на гигантската планета.

Сондата тежи 3,6 тона и се придвижва със скорост от 208 000 километра в час. Днешното прелитане е първото, по време на което тя задейства осемте си научни инструмента за изучаване на Юпитер. До края на мисията й остава да бъдат задействани още 35.

Мисията на Джуно струва 1,1 милиарда долара. Тя беше изстреляна от Кейп Канаверал на 5 август 2011 година, за да установи дали Юпитер има солидно ядро. Учените са на мнение, че Юпитер е била първата планета от слънчевата система, но не знаят как се е оформила. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
· · ·
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори