Space X на Илън Мъск праща супербактерия в космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

КОСМИЧЕСКА БАКТЕРИЯ

В по-скоро неромантичен жест навръх 14 февруари Space X ще изстреля в космоса резистентна на антибиотици супербактерия. Микроорганизмът ще живее в условия микрогравитация на борда на Международната Космическа Станция (МКС). Бактерията, която ще бъде пратена в орбита е тази, към която са насочени много страхове – т.нар MRSA (устойчиви на метицилин стафилококи – Staphylococcus aureus).

Дори споменаването на MRSA изпраща неприятна тръпка по гърба на мнозина. Става дума за устойчива на антибиотично лечение стафилококова инфекция, която може да се прояви в човешкото тяло под формата на болезнени червени подутини по кожата и която може да обхване дори костите, ставите и кръвта. Тази потенциално животозастрашаваща инфекция всъщност убива повече хора годишно в САЩ от СПИН, Паркинисон, емфизема и насилие взети заедно.

Защо обаче учените искат да качат тази опасна супербактерия на борда на МКС? Целта на експеримента е да се ускори мутацията на бактерията, което ще позволи наблюдение на процеса в много по-кратки срокове, отколкото на Земята.

БЪДЕЩЕТО НА МЕДИЦИНАТА

Според водещия учен в проекта Анита Гоел, изпълнителен директор на биотехнологичната компания Nanobiosym, ще се възползваме средата на микрогравитация на МКС, за да ускорим революцията в Прецизната медицина на Земята.” С други думи, използвайки информацията от това изследване на ускорен цикъл на живота на MRSA бактерията, учените ще могат да разберат как бактерията се променя и мутира много по-бързо, отколкото биха постигнали същия ефект на Земята.

Информацията след това евентуално би могла да се екстраполира и към други бактерии и да позволи на учените да преборят с тази и други бактериални инфекции. Ако експериментът е успешен, може да се окаже ключ към решаването на проблема със супербактериите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори