Резистентните на антибиотици бактерии ще бъдат атакувани с вируси

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Устойчивостта на бактериите към антибиотиците е растяща заплаха за хората, като според прогнози до 2050 г. от това ще загиват по 10 милиона души годишно на планетата.

Оказва се доста трудно да се разработят нови лекарства, които да решават проблема. Много фармацевтични компании спряха да разработват нови антибиотици, а редица антибиотици, които се разработват все още не са получили разрешение за употреба, защото се оказва, че бактериите вече са резистентни към тях.

Това кара големите фармацевтични фирми да търсят други решения на проблема. Едно от тях е фаги терапията, която всъщност има доста дълга история. Терапията се осъществява като бактерии биват унищожавани с вируси, наречени бактериофаги или за кратко фаги. Те са открити още в началото на миналия век, като учените установяват, че бактериофагите имат потенциал да лекуват хора с някаква бактериална инфекция. Фагите са програмирани да се борят срещу бактерии и не представляват опасност за човек в по-широк смисъл.

Учените вярват, че има голям потенциал в използването на фагите, такъв, какъвто антибиотиците вече нямат. Просто трябва да се намери верният начин, за да се използват вирусите убиващи бактерии за лечение и за това да се даде одобрение от съответните агенции по света.

Според д-р Пол Гринт от фармацевтичната фирма  AmpliPhi Biosciences, фаги терапията трябва да се превърне в мощен инструмент за лечение на бактериални инфекции заедно с антибиотиците. Неговата фирма сега разработва лечение на базата на бактериофаги срещу стафилококови инфекции и бактериални инфекции на белите дробове. Според него сега е моментът да се използват възможностите на фагите, защото от Световната здравна организация вече предупреждават, че действащите антибиотици стават все по-малко в световен мащаб.

„Има спешна нужда от интензивни разработки за лечение на резистентни на антибиотици инфекции, в противен случай ще се върнем във времето, когато хора загиваха от често срещани инфекции и рутинни хирургически операции“, заявява генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Използването на лечение с бактериофаги е един възможен изход от ситуацията, но макар този подход да е известен отдавна, има още доста дълъг път на проучвания и опити за правилното използване на вируси убийци на бактерии като лекарство.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори