SpaceX ще лети до Луната още през следващата година

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мястото на кацане на „Аполо 11“. Снимката е направена от сондата Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) от височина 25 километра.
Ивайло Красимиров

Човешки крак не е стъпвал на Луната вече 45 години, когато за последен път Аполо 17 посети земният спътник през 1972г.

Сега от SpaceX обявиха, че е време това да се промени. Компанията на Илън Мъск си е поставила големи цели за изпълнение. Сред тях е полет до Луната още през следващата година. С кораба ще пътуват двама души, но те няма да слизат на Луната, а ще направят само обиколка около нея и ще се върнат на Земята.

Интересното е, че те не са астронавти от НАСА, а частни граждани, които вече са заплатили голяма част от средствата нужни за полета. Сега предстоят медицински тестове за двамата и няколко месеца подготовка за полета. От SpaceX отказват повече подробности, но коментират, че след като до Луната и обратно хора се летели девет пъти, при това през 60-те и 70-те години на миналия век, сега е много по-вероятно такъв полет да е безопасен.

От SpaceX вече работят по космическия кораб Crew Dragon, с който ще транспортират астронавти до Международната космическа станция, като той ще бъде използван и за полета до Луната следващата година. Интересното при този космически кораб е това, че той е напълно автономен и пътуващите с него не е нужно да са тренирани и обучени астронавти. Полетът ще бъде контролиран и управляван от земята от специалистите на SpaceX.

Символично е, че изстрелването на  кораба ще стане от Космическия център „Кенеди“ в близост до Кейп Канаваръл, същото място от което е бил изстрелван и Аполо през 70-те години.

От SpaceX не разкриват каква е цената за космическото пътуване, но обявиха, че и други – кандидат астронавти са заявили готовност да предплатят подобен полет до Луната.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори