Спадането на раждаемостта се дължало на алчността

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Главен виновник за спадането на раждаемостта в съвременния свят се явява конкуренцията за висок социален статут, който се изразява в притежанието на престижни вещи. До този извод са стигнали американски антрополози, автори на статия в сп. Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Спадането на раждаемостта обикновено се обяснява с намаляване на детската смъртност, достъп до съвременни средства за контрацепция и желанието на жените да отложат раждането на деца, например за да получат образование. Но според авторите на статията тези фактори не са достатъчни.

Те отбелязват, че най-рязко раждаемостта спада на територията на съвременния пазар на труда – той се характеризира с жестока конкуренция за работни места и безкрайно разнообразие на стоки за потребление, сигнализиращи за благополучието и високия статус на индивида.

Тази хипотеза антрополозите са доказали антрополозите с примера на народността цимане (ловци-събирачи от боливийска Амазония). Обикновено семейство цимане има девет деца и родителите успяват да намерят прехрана и дрехи за всички тях.

Но когато цимане се преместят в града (дори в села или предградия), по-близо до развитото испаноговорящо население, средното количество деца в семейството спада до три (в селата – до пет-шест). С други думи, цимане започват да се въвличат в пазарната икономика.

„Първите си спечелени пари те харчат за неочаквани неща – скъпи ръчни часовници или раници за децата. Струва ми се, че тези вещи преди всичко се явяват символ на социалния статут“, разказва водещият автор на статията Пол Хупър (Paul Hooper).

Според него аналогични процеси се развиват и в други страни, където населението се преселва в градовете и започва да си заработва парите. Всички сили на хората отиват, за да не бъдат по-зле от съседите, и скоро започва да им се струва, че не могат да си позволят много деца, смятат антрополозите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори