Спираща дъха снимка показва как изглежда изригване на вулкан от космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Изригването на вулкана Райкоке, заснето от борда на МКС. Снимка: НАСА
Ивайло Красимиров

Да наблюдаваш изригване на вулкан е интересно само по себе си. Но да имаш място на първия ред 408 км над вулкана вече е супер гледка.

Астронавтите на борда на международната космическа станция (МКС) са успели да заснемат в събота изригването на вулкана Райкоке.

Райкоке е ненаселен остров от веригата на Курилските острови, огърлица от острови разпростираща се на 800 км от северна Япония до североизточна Русия.

Формално част от територията на Япония, вулканичният остров, който е с площ от порядъка на едва 5 км2, е под контрола на Русия от края на Втората световна война насам.

Снимката показва „гъбата“ на изригването, при което пепел и прах биват катапултирани в небето със страшна сила.

Вулканичната пепел е богата на силикати, които имат температура на топене 1100 градуса по Целзий. Много от самолетните двигатели работят при температура от 1400 градуса по Целзий, което означава, че прахообразните частици ще се разтопят и ще залепнат по чувствителната механика на самолетите. Това може да доведе до отказ на двигателя, поради което вулканичната пепел е опасна за авиацията.

Вулканичната пепел не може да бъде засечена от традиционен радар, нито от гледащите напред радари в муцуните на повечето самолети. По тази причина от огромно значение е възможността за прогнозиране движението на вулканичния облак.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори