Спираща дъха визуализация на Вселената ще те накара да се чувстваш като мравка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Поставена в най-голям мащаб, нашата Вселена е мрежа от галактики, свързани помежду си от силата на гравитацията.

Космическа мрежа (Cosmic Web) представлява ново усилие на космолози и дизайнери от Сeвероизточния Център за Комплeксни Мрежови Изследвания (Center for Complex Network Research) и предлага карта, допринасяща за разбирането на това как тези невероятни клъстери от звезди се свързват, а визуализацията е впечатляваща.

Образите надолу ни показват няколко хипотетични архитектури на Вселената, базирани на данни от 24 хиляди галактики. Чрез вариации на конструкционния алгоритъм изследователите са пресъздали космически мрежи, които се свързват по различни начини в зависимост от размера, разстоянието и относителните скорости на отделните галактики.

Преди космическата мрежа беше повече като метафора“, казва Ким Албрехт, дизайнер на новата визуализация. Това е първият път, в който някой наистина прави калкулациите и мисли по въпроса като за истинска мрежа.

Математическите инструменти, които изследователите са развили, не просто хвърлят светлина върху космическата структура в голям мащаб, но могат да помогнат да се отговори на фундаментални въпроси за раждането и еволюцията на Вселената.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори