Според НАСА някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Можем несъзнателно да замърсим Марс и всеки друг свят, който изследваме в бъдеще с микроорганизми от нашата планета.

Учени от НАСА и Германския аерокосмически център пуснаха няколко гъбични и бактериални организми в стратосферата през 2019 г. като част от експеримента MARSBOx.

Стратосферата, вторият основен слой на земната атмосфера, разположен над озоновия слой, има условия, които много приличат на Червената планета и е идеалното място за изпращане на проби, за да се разбере дали ще оцелеят на Марс.

Сега учените публикуват доклад за своите открития, където обсъждат как спорите на черна плесен са оцелели при пътуването.

Този микроорганизъм може да живее на повърхността на Марс само временно, за да бъдем точни, но изследователите установиха, че спорите могат да бъдат съживени след завръщането им у дома.

Екипът постави гъбични спори на Aspergillus niger и Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis и Buttiauxella sp. MASE-IM-9 бактериални клетки в MARSBOx или Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival, and Biological Outcomes Experiment (микроби в атмосферата за радиация, оцеляване и експерименти с биологични резултати).

Това е алуминиев контейнер. Вътре в контейнера има два пробни слоя, като долният е защитен от радиация, така че НАСА може да отдели въздействието на лъчението от въздействието на други условия на околната среда. Балон на НАСА пренесе контейнера до стратосферата, където пробите бяха подложени на подобни на марсиански условия и изложени на UV лъчение над хиляда пъти повече от нивата, които причиняват слънчево изгаряне.

И така, какво означава за космически пътувания, че Aspergillus niger, оцелява от пътуването? Както казва Катарина Сиемс, член на екип от Германския аерокосмически център:

„С дългосрочните мисии с екипаж до Марс трябва да знаем как свързаните с човека микроорганизми биха оцелели на Червената планета, тъй като някои могат да представляват риск за здравето на астронавтите. Освен това някои микроби могат да бъдат безценни за космическото изследване. Те биха могли да помогнат за да произвеждаме хранителни и материални запаси независимо от Земята, което ще бъде от решаващо значение, когато сме далеч от дома. „

Миналата година НАСА актуализира своите политики, за да покаже по-силния си ангажимент за предотвратяване на замърсяването на Луната и Марс от човека. Агенцията иска да се увери, че несъзнателно не отвежда организми или други замърсители от Земята в други светове, тъй като това може да компрометира търсенето на извънземен живот.

Връщането им у дома от други светове също може да повлияе негативно на нашата среда. Сиймс обясни, че експерименти като мисията MARSBOx „са наистина важен начин да ни помогнат да проучим всички последици от космическите пътувания върху микробния живот и как можем да насочим тези знания към невероятни космически открития.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори