Споровете за това как е възникнал животът са по-остри от всякога

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Молекули
Ивайло Красимиров

От зората на човешката цивилизация един въпрос не дава спокойствие на хората. Как е възникнал животът? Как жив организъм се е появил от нищото? И днес този въпрос е във фокуса на търсенията и изследванията на биолози, физици, астрофизици, философи…

Според най-разпространените теории, животът може да е пренесен на нашата планета с паднал метеорит, може да е възникнал от случайно смесване на химически елементи. Чарлз Дарвин твърди, че животът е възникнал от една първична форма, от която са се развили всички видове. Според неговият труд „Произход на видовете“, написан през 1859 г., животът е възникнал от химически елементи и енергийни източници съединили се спонтанно в този „първичен бульон“.

През 2013 г. биофизикът от Масачузетския технологичен институт, Джереми Ингланд предложи нова теория, в която тази спонтанност или ако искате късмет, залегнали в теорията на Дарвин, са заместени с термодинамиката. Той извлича математическа формула с която обяснява как атомите движени от външна енергия, подобна на тази намираща се в „първичния бульон“ на Дарвин, и топлината, такава каквато е в атмосферата на Земята, постепенно се преструктурират и започват да освобождават и разпръскват повече енергия.

Според Ингланд, при подходящи условия, материята естествено получава качеството да улавя енергия от околната среда и да я разпръсква като топлина, асоциирана с живот базиран на закона за нарастващата ентропия, т.е. втория закон на термодинамиката, познат също като „стрелата на времето“.

Ако тази теория е вярна, случайността и късметът нямат общо с възникването на живота и той възниква според този закон. Ингланд тества  откритата от него формула чрез компютърен модел, като наскоро публикува две студии. В тях обяснява, че в компютърна симулация поставя 25 химически елемента които реагират по многобройни начини, след като енергията от околната среда предизвиква реакциите им, точно както ATP (Adenosine triphosphate) предоставя химическото гориво за клетъчния метаболизъм.

В някои от случаите системата достига до равновесно състояние, най-познатия резултат според втория закон на термодинамиката. В други случаи обаче, химическите реакции започват да натрупват много повече енергия от околната среда и постигат резултат който далеч не е равновесна система. Това така наречено от Ингланд  „рядко състояние на крайно термодинамично принуждаване“ е подобно на състоянието при което живите организми изгарят натрупаната химическа енергия.

Според него, атомите придобиват специфична форма и функция за да консумират оптимално химическата енергия, като тогава се превръщат в бактерии и именно термодинамиката диктува това естествено развитие  при не равновесните системи.

Теорията на Ингланд се приема от едни и отхвърля от други учени. Главното  възражение е в това, че тя не прави разлика между неща, структурирани по определен начин и такива, които приемаме за живи. Способността да се възприема, обработва и предава информация чрез процеса на възпроизводство не намира обяснение в теорията на Ингланд. При всички случаи обаче, неговата теория дава нови насоки за търсене на отговор на вечния въпрос – Как е възникнал животът?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Химия

Коментари

 • И така да е… Излиза и другия още по-сложен въпрос.
  Кой е създал този свръх интелект, който да създаде живота ?

  Zapoznat 7 август 2017 13:53 Отговор
 • Ха учудващо е че все още има „учени“, които съставят невероятно безумни хипотези за появата на живота. Клетката в едно едноклетъчно е толкова сложен организъм, че да кажеш че се е образувала сама е все едно да намериш в земята невероятен и много точен часовников механизъм, който работи безотказно със всичките си зъпчатки, пружинки и стрелки и да кажеш че това нещо всъщност е природно явление, след като първичния нагорещен бульон е разтопил желязото а бронза и меддта под давлението на дъждовете оформили причудливите зъбни колела и пружинки, които от земетресенията в земяна се самонавивали и така работели до сега. Как така от само себе си 25 химични елемента решават да се обединят да си създадът клетка, която вътре да е пълна с разни маншинарийки като тренспортни РНК, да си създадът ципа с която да се отделят от околната среда и най-важното да се програмират да се делят и размножават да си изградят ДНК, тоест инструкции, които да показват как да бъдат изградени нужните аминокиселини нужни на клетката от машинките в клетката, които да ги доставят в ядрото на клетката, което яддро да следи и да решава избирателно кой да влиза и излиза от ядрото. Хм като се замисля, часовниковия механизъм е много по-просто нещо от работеща клетка. Живота е създаден и е плод на свръх интелект а не на милиони супер случайни събития.

  Румен 7 август 2017 13:18 Отговор
  • Румба… Тоя свръх интелект, да беше дал малко и на теб, а?! Бива ли да е такъв егоист и на такава ерудирана личност като твоята, да спести от интелекта…

   Роско 7 август 2017 15:07 Отговор
   • Роско, точно ти да даваш оценки не върви, нямаш капацитет да оценяваш, още по-смешен си когато изпулзваш думи, чийто смисъл и значение са ти непонятни. А кой е създал свръх интелекта не знам? По същата логика хипотетично ако създадем изкуствен интелект и го запративм на някоя планета един ден компютъра с изкуствен интелект се осъвършенства и ни задмине интелектуално и да вземе да осъзнае, че платките му са се появили след като подухал вятър, завалял дъжд, напекло слънце и от силата на атмосверното налягане се е появили първите компютри. Днес с нашата напреднала технология не можем да създадем изкуствено 25 хим. елемента и да създадем по изкуствен начин клетка която сама да се дели или компютър който сам да се дели на два, после на 4 компютъра и т.н. а приемаме, че всичко това се е създало от самосебе си в една среда когато на планетата е нямало кислород, изригвали са постоянно вулкани имало е постоянни земетресения а астероиди са обстрелвали нон стоп Земята и в тази враждебна среда 25 химикала създали ей така клретката, дори хипотетично да го повярваме, как тая клетка е решила да се само копира и да се размножава? Стават прекалено много натрупвания на случайности.

    Румен 7 август 2017 16:04 Отговор
   • Румен си е прав. Животът е толкова странен и все още неразучен, че е напълно възможно да сме плод на свхъхинтелект (не само ние, а цялата вселена), както и наскоро почти потвърдиха паралелните вселени.

    ПС, до админите, няма ли да обърнете внимание на огромния спам в коментарите от някакъв бот или това не ви прави впечатление?

    - 8 август 2017 01:23 Отговор
    • Прави ни, но битката със спамботовете се очертава неравна …

     Ивайло Красимиров Ивайло Красимиров 8 август 2017 08:35 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори