Революция в енергетиката? Случайно откритие може да промени правилата…

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Случайно откритие на нова алуминиева сплав, която реагира с вода, може да се окаже стъпка към революционизиране на енергетиката. Новата сплав може да предложи удобен, портативен  и ефективен източник на водород за горивни клетки, който има потенциал да промени енергийния пазар, като предложи алтернатива на батериите и течните горива.

„Най-важното тук е, че предлага възможност за направата на много компактна система, там където е нужно леко и дълготрайно устройство, това е решението“, казва Антони Кучернак от Импириал Колидж в Лондон.

Откритието е направено в изследователска лаборатория на американската армия в Мериленд.

Откритието станало случайно, след като върху новата алуминиева сплав се изсипала вода и от нея на мехурчета започнал да излиза водород. При досегашните разновидности на алуминия, когато се потопи във вода той бързо се оксидира, образува се слой, който спира всякакви бъдещи реакции. Новата сплав обаче е различна, което дава много различни възможности.

За водорода е известно отдавна, че може да бъде чисто и ефективно гориво, но проблемите идват, когато той трябва да се съхранява, транспортира  и складира. Ако алуминият може непрекъснато да реагира при съединяване с вода, това може да даде количества водород според нуждите. За разлика от водорода, водата и алуминият могат да бъдат лесно складирани и пренасяни. Опити до се получи водород при реакция на алуминий с вода са правени и досега, но реакцията е била много бавна, изискваща часове и с ефективност едва 50%.

Новата сплав е създадена на базата на плътен алуминиев прах от микро гранули и няколко други метали, аранжирани в конкретна нано структура. Когато се добави вода се отделя алуминиев оксид и водород, при това бързо и в големи количества. Реакцията протича за около три минути и има ефективност почти 100%. Така новият материал предлага многократно повече енергия от най-съвършените литиеви батерии със същата големина и тегло. Което е най-съществено – за разлика от батериите новата сплав винаги е готова за незабавно действие и не се нуждае от зареждане.

Учените са използвали новата смес, за да задвижват малък макет на радио контролиран танк. Много лесно обаче може да се създаде система даваща енергия за захранване на по-големи обекти – от лаптопи до автомобили.

Новата сплав е евтина, може да се получи от алуминиеви отпадъци. Сега предстоят опити на терен, в реални условия, защото до момента работата е вършена само в лаборатория.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Химия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори