Стареенето може да вещае проблеми със сърцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Обичайните видими признаци за стареене може да са предвестник на сърдечни заболявания, смятат учени от университета в Копенхаген, Дания.

Изследването им започнало през 1976 г. и оттогава специалистите са анализирали признаците на стареене сред 11 000 участници на възраст от 40 години нагоре. Учените изяснили, че признаците на стареене сред участниците прогнозирали повишен риск от възникване на инфаркт и сърдечни заболявания независимо от наличието на традиционните рискови фактори, като високо ниво на холестерин, високо кръвно налягане и пушене. Изследването приключило след 35 години, тоест през 2011-а.

Вероятността от заболяване растяла с всеки допълнителен признак за стареене във всички възрастови групи сред мъжете и жените, а на най-голям риск били подложени тези, които имали три и повече проблематични признака. Тези, при които се наблюдавало оредяване на косите по слепоочията, плешивина по темето, гънки на месестата част на ушите и мастни отлагания по клепачите, вероятността да станат жертви на инфаркт била по-висока с 57% и с 39% – тази да развият болест на сърцето.

Най-точни предвестници на бъдещи проблеми със сърцето били мастните отлагания на клепачите – респондентите с такива клепачи били покосявани от инфаркт с 35% по-често.

Учените смятат, че пациентите, които изглеждат по-стари за годините си, трябва да променят начина си на живот и да преминат интензивна терапия по снижаване на липидите в кръвта, което ще намали вероятността от развитие на болести на сърцето и от други сърдечносъдови проблеми.

В изследванията участвали само бели респонденти, затова резултатите не могат да се използват за представители на други раси и етнически групи без допълнителни експерименти.

Резултатите са представени на научно съвещание на Американската кардиологична асоциация в Лос Анджелис.

Източник: Reuters

Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори