Стареенето се случва на три ясно разграничими етапа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Ивайло Красимиров

От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките три пъти през нашия жизнен цикъл, показва ново изследване, като ключовите прагове са на около 34 години, на 60 години и на 78 години.

С други думи, сега имаме доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрекъснат процес, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот.

Резултатите от новото изследване могат да помогнат да разберем повече за това как телата започват да се разрушават, когато остаряваме, и как специфичните заболявания, свързани с възрастта – включително болестта на Алцхаймер или сърдечно-съдовите заболявания, могат да бъдат по-добре овладявани.

Същото проучване предлага нов начин за надеждно определяне на възрастта на хората, като се използват нивата на протеини (протеомът) в кръвта. Протеомът е целият набор от протеини, който е или може да бъде експресиран от геном, клетка, тъкан или организъм в определен момент.

„Чрез дълбок анализ на стареенето на плазмения протеом, ние установихме скокообразни промени по време на човешкия живот“, пишат изследователите в публикуваната статия.

„Тези промени са резултат от струпването на протеини движещи се по различни модели, което завърши с появата на три вълни на стареене.“

Екипът анализира данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеини, движещи се през тези биологични системи, и действайки като моментна снимка на случващото се в тялото: от тях са открити 1379, които варират с възрастта.

Въпреки че тези нива на протеин често остават относително постоянни, изследователите откриват, че големи промени се наблюдават при отчитането на множество протеини в младата възраст (около 34 години), около късната средна възраст (60 години) и при старостта (около 78 години).

Защо и как се случва това все още не е ясно; но ако протеините могат да бъдат проследени до източниците им, това може да даде възможност на лекар например да ви предупреди, че черният ви дроб старее по-бързо от този на средния човек на вашата възраст.

Изследването също така подчертава връзката между стареенето и кръвта, нещо, което е забелязано и в предишни проучвания.

„Отдавна знаем, че измерването на определени протеини в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човек – състоянието на липопротеините например, говори за сърдечно-съдовото здраве“, казва неврологът Тони Уайс-Корей от Центъра за изследвания на болестта на Алцхаймер в Станфорд.

„Досега обаче, не беше оценено, че толкова много различни нива на протеини – приблизително една трета от всички, които разгледахме – се променят значително с напредването на възрастта.“

Изследователите успяват да създадат система, чрез която комбинацията от 373 избрани протеини в кръвта, може да се използва за определяне на възрастта на човек, с точност до около три години.

Интересно е, че когато системата се е провалила, като е определила възраст, която е твърде по-ниска от реалната на изследвания индивид, той обикновено е бил много здрав за своята възраст. И обратното, при грешка състаряваща индивида, той обикновено се е оказвал доста болен.

Друга констатация от изследването дава повече доказателства за нещо, което учените подозират отдавна: мъжете и жените остаряват по различен начин. От 1379 протеина, за които е установено, че се променят с възрастта, 895 (близо две трети) са значително по-определящи за възрастта на единия пол в сравнение с другия.

Това все още са ранни открития – изследователите казват, че всяко клинично приложение на базата на това откритие все още вероятно е отдалечено на разстояние 5-10 години – и ще отнеме много повече работа, за да се разбере как всички тези протеини са маркери за възрастта и дали в действителност допринасят за стареенето.

Все пак откритието дава възможност един ден да може да се получи кръвен тест, който да измери как остарявате, нормално, по-бързо или по-бавно от средното равнище на вашата възрастова група- поне на клетъчно ниво.

И колкото повече знаем за остаряването, толкова повече можем да направим, за да му противодействаме. Това би могло да бъде основа за всичко – от това да знаем какво да пием и ядем, за да добавим потенциално още няколко години живот, до идентифициране на лечение, за да се избегнат някои от най-тежките неприятности, свързани с възрастта.

„В идеалния случай бихте узнали, как практически всичко, което сте направили, начинът на вашия живот, влияе на физиологичната ви възраст“, казва Уайс-Корей.

Изследването е публикувано в списание Nature Medicine.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори