Стартъп разполага вертикални ферми директно в супермаркета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

вертикално земеделие
Ивайло Красимиров

Най-добрите плодове и зеленчуци са пресните. Какво може да бъде по-прясно от току-що откъснатия плод? С тази философия базираният в Берлин стартъп  Infarm започва да разполага в големи магазини така наречените вертикални ферми. От тях клиентът сам ще откъсне плодовете или зеленчуците, които иска да закупи.

Самата идея за вертикални ферми не е нова, но Infarm доразвива идеята с модулни сегменти, които позволяват да се всичко да се случва на още по-малко място в магазина. Това позволява на Infarm да разполага фермата в молове, хранителни магазини и дори в ресторанти.

Харесвате си плод, просто го откъсвате и слагате в пазарската си кошница. Звучи привлекателно. Идеята на Infarm е с давност три години, но сега става реалност, като германците са първите, които разполагат „вертикална ферма“ в супермаркет.

Модулните вертикални ферми на Infarm са добър пример за здравословен живот, като градските жители ще имат лесен достъп до пресни, току-що откъснати продукти.

Всеки от модулите на фермата е непрекъснато наблюдаван от сензори, свързани със система за напояване и подхранване. Това е „умна система“, която може да води клиента и служителите към местата, където реколтата е готова и трябва да бъде набрана.

Велтикалните ферми помагат да се избегнат загубите и да се развива производството на земеделски храни в градска среда. При тях се избягва използването на пестициди, както е в масовото земеделско производство.

Първата в Европа фермерска инсталация на Infarm вътре в магазина е осъществена от Метро супермаркет в Берлин:

Категории на статиите:
Иновации

Коментари

  • Чудно само кое му е здравословното???
    Нещо израснало в инкубатор без слънчева светлина, почва и е 100% ГМО.

    Titi 9 юли 2017 17:47 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори