Изобретиха нов метод за поставяне на ваксини

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Много са хората ненавиждащи или дори направо страхуващи се от инжекции. Този страх ги кара дори да пропускат нужни ваксини, улесняващи техния живот.
Едно ново откритие може да реши този проблем – поставяне на ваксина без инжектиране. Учени от Технологичния институт в Джорджия и Университета Емори разработиха технология за поставяне на ваксина, като лепенка – пластир. Разбира се, това е по-особен пластир, който от страната прилепваща към тялото има стотици микро иглички.

„Микроскопичните игли проникват безболезнено в кожата, но за разлика от инжекциите стигащи до мускула, те освобождават ваксината още в горния слой на кожата за около 20 минути“, казва водещият екипа учен Марк Паузниц.

Списание The Lancet публикува клиничен тест, в който са включени 100 доброволци. Опитът е доказал, че „лепенката“ с микроиглички е приемана много по-безболезнено в сравнение с регулярната инжекция на ваксина против грип. Все пак при някои от доброволците участвали в опита е имало странични ефекти, като зачервяване и раздразване на кожата върху която е залепена ваксината, но те са изчезнали два дни след поставянето й.  Всички участници са били успешно ваксинирани срещу грип по новата технология.

Американската агенция за лекарствените средства ще изиска още опити с хора, за да се докаже ефективността и безопасността на новата технология за ваксиниране, преди да бъде допусната за масова употреба.

Едно от големите улеснения при ваксината „лепенка“ е фактът, че всеки може сам да си я постави. Когато става въпрос например за противогрипна ваксина, всеки ще може да си я постави сам в къщи или на работното място. След 20-30 мин. лепенката се отстранява и ваксината е поставена. Без игли, без посещения при личен лекар или медицинска сестра.
Улеснение е и фактът, че лепенките –ваксини могат да се съхраняват извън хладилник и дори да се изпращат по пощата.

Тагове:
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори