Стените стават прозрачни. Почти буквално

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Фадел Адиб, един от разработчиците, демонстрира чувствителността на „Kinect на бъдещето”, както са го кръстили създателите.
© MIT
Антония Михайлова

Наскоро в Масачузетския технологичен институт беше разработена технология, позволяваща да се гледа през стените с помощта на Wi-Fi.

Но тя, както стана ясно, не се задържа задълго като „най-най”. Вече си има конкурент, успешно работещ на радиовълни, освен това по-добре и по-точно.

Изследванията се провеждат под ръководството на същата Дина Катаби, която неотдавна обяви създаването на Wi-Vi (на основата на Wi-Fi). Сега екипът й се опитал да използва радиовълни с други честоти и сглобил на тази основа устройство с три антени, две от които предават, а третата приема.

Независимо от външната простота устройството, изразходващо необичайно малко енергия, позволява да се определи движението на човек зад стена с точност плюс-минус десет сантиметра. С други думи той може да следи не само движението на обекта, но дори и жестовете му.

За съжаление разработчиците засега не споменават параметрите на стените, използвани в експериментите, но дори да става дума за лека преграда от гипсокартон, не би трябвало да има ограничение над обичайното и за „виждане през стени” от по-тежки материали.

Засега експерименталният прототип, позволяващ да се открие положението на човек зад стената, по-скоро има проблем с размерите – днес устройството заема (по-точно изглежда, че заема) цяла маса.

Създателите му обаче отбелязват, че иновацията има отличен потенциал за миниатюризация и дори може да стане джобно.

Има обаче и други нерешени проблеми – разработката се „обърква”, ако в стаята зад стената има двама или повече души. Освен това изследователите възнамеряват да постигнат такава точност на проследяване на движенията, която би направила възможно откриването на неподвижен човек само по дишането му.

За разлика от алтернативната Wi-Vi, представена от екипа на проф. Катаби по-рано, уредът позволява да се следи човек зад стената, така да се каже 3D, тоест лесно ще забележите, ако той е падне или седне, а след това стане.

Отчитайки, че разработката вероятно ще привлече вниманието на военните и полицията, тази особеност явно ще бъде оценена по достойнство, тъй като е полезна и при градски размирици, и в оперативна работа.

MIT

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори