100-годишно лекарство лекува аутизъм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Препарат, разработен преди 100 години, може напълно да измени подхода към лечението на това заболяване.

Ситуации, в които лекарство се използва съвсем не по предназначението, дадено му от неговите създатели, се случват доста често, но използването на толкова стари препарати в нови области е рядко явление.

Така е било например с метформин (разработен през 1922 г.), който дълго време се приемал за лечение на диабет, но скорошни изследвания показали неговата ефективност в борбата с рака на панкреаса и намаляването на теглото при пациенти, приемащи атипични антипсихотични препарати.

Сънотворното средство талидомид, създадено през 1954 г. (изведено от употреба поради ниска ефективност и странични ефекти), сега се прилага за лечение на проказа и рак на костния мозък.

Сурамин, разработен в началото на ХХ век за лечение на африканска трипанозомоза (сънна болест), в съвременния свят се използва рядко поради ниското разпространение на самата болест, но нови изследвания показали, че лекарството може да извърши революция в лечението на аутизъм.

Сурамин възстановява увредените връзки в мозъка и подобрява междуклетъчните сигнали, което позволява ефективно да се бори със симптомите на аутизма. Изследвания, проведени на мишки, установили, че сурамин коригира 17 типа нарушения, характерни за аутизма.

Откритието на американските учени е и довод в полза на теорията, че аутизмът се предизвиква от най-различни фактори, а не е само въпрос на генетика. Както казва проф. Навиукс, само 20% от факторите, свързани с аутизма, се отнасят до гените, а останалите очевидно са свързани с въздействието на външната среда.

Съчетанието на генетични и външни фактори се отразява на клетъчния метаболизъм. Сурамин блокира извънклетъчните сигнални пътища, използвани от аденозин трифосфат и други сигнални нуклеотиди в моделите на разстройства от аутистичния спектър, създадени при мишки. Това води до спиране на ответната тревожна реакция на клетките, предизвикващи възпаление.

Впрочем до клиничните изпитания върху хора е още далече. Сурамин е доста токсичен препарат и продължителното му използване води до нежелателни последствия, но самото откритие ще позволи на фармацевтите да създадат нов клас лекарства за успешно лечение на аутизъм.

„Напълно е очевидно, че от корекцията на аномалиите при мишки до създаването на лекарство за човека има дълъг път, но ние мислим, че сме разработили перспективна насока за разработването на нови методи за лечение на аутизма – казва авторът на изследването проф. Робърт Навиукс. – Нашето откритие говори за това, че едно-единствено лекарство може фундаментално да преустанови в организма процесите на метаболизъм. Теоретично това означава, че е необходимо да се измислят по-нови и безопасни препарати от сурамин, които може да се приемат продължително време.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори