Странен артефакт открил мармот в Пенсилвания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ancient Origins
Антония Михайлова

Един странен артефакт, открит заедно с други на високия бряг на река Делауеър в Източна Пенсилвания, показва, че историята на този регион крие много загадки.

През 2013 година собственичката на участъка открила съд от бяла глина до дупката на мармот. Тъй като имала професионален опит по художествена реставрация, тя веднага разбрала, че това е нещо нетипично за региона.

„Бялата (каолинова) глина има кварцова основа и няма примеси, докато фаянсовата керамика на индианците използвала натурални пигменти, откривани наблизо. Освен това керамиката на индианците от Делауеър обикновено е с тъмен цвят, те са добавяли природни примеси, по-конкретно трева и камъни“, обяснява тя. Също така симетричната форма свидетелства, че съдът може да създаден в калъп, което не е присъщо на керамичните изделия от Северна Америка.

Вдясно горе – вътрешният вид на керамичния съд с отвора. Вдясно долу – керамичната тапа. Вдясно – съд от многослойна глина.

Вдясно горе – вътрешният вид на керамичния съд с отвора. Вдясно долу – керамичната тапа. Вдясно – съд от многослойна глина.

Още едно съществено отличие – бялата глина изисква по-висока и постоянна температура (1315 градуса по Целзий) в затворена пещ, в сравнение с по-ниските температури от изгарянето на дървесина, която се използвала за откритото изпичане от коренните американци.

Смята се, че съдът е бил изработен на няколко етапа, от няколко слоя глина, той има структурни пръстени около гърлото и средната част. Микроскопско изследване е показало, че горната и долната част очевидно са били съединени в средната част.

Древните китайци били първите, които започнали да използват бяла глина, която се усъвършенствала през вековете и били създавани прекрасни и фини порцеланови изделия, станали от XIV век много популярни в страните от Европа.

В Северна Америка огромни залежи на висококачествена бяла глина има в околностите на градовете Огъста и Мейкън в щата Джорджия. Независимо от наличието на суровината заводите в Южна Каролина по производство на промишлена керамика не успели да постигнат успех в изделията от бяла глина.

Предназначението на открития в Пенсилвания артефакт остава неясно. Съдът с тапа може да е използван за съхранение на течности или насипни материали, но в този съд съд има отвор, което стеснява неговите приложения.

Резултатите от музейни проучвания и други изследвания на аналогични глинени съдове с малък отвор и пръстени в средната част са били неуспешни досега. Няколко подобни примера основно се явявали парфюмерийни съдове или съдове с „гръцки огън“ тип гранат. От колониалния период на Северна Америка не е откривано нищо, което поне отчасти да прилича на находката.

По външен вид е невъзможно да се направи разлика между парфюмерийните и гранатните флакони. Научната литература за такива сферо-конични съдове показва, че учените спорели дали те са били предназначени за съхранение на ценни течности или са имали военно приложение. Това може да бъде определено само с анализ на отломките.

Собственичката на артефакта би искала да разбере неговия произход и се надява, че потребителите могат да ѝ помогнат.

1-милиметрова релефна звезда със син, полупрозрачен кварц и 4,7-сантиметров меден артефакт.

1-милиметрова релефна звезда със син, полупрозрачен кварц и 4,7-сантиметров меден артефакт.

Високият бряг на реката е предпочитано място за заселване на хора, независимо от епохата. Керамичният съд и други необичайни артефакти, откривани там, навежда на размисъл за поколенията, на които това място е било дом.

Ancient Origins

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори