Странни открития в най-дълбоката дупка в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мястото, на което е направена най-дълбоката дупка на Земята. Wikipedia
Димитър Димитров

На 16 декември 2015 г. пробивна сонда се установи в Индийския океан. Оттам човечеството ще се опита да стигне до мантията на Земята.

Проектът е дело на международната Програма за океански изследвания. Учените планират да пробият през 6 километра от твърд океански базалт и след това да стигнат до мантията на планетата.

Никой не е постигал това нещо досега въпреки многобройните сериозни опити в историята.

Преди няколко десетилетия руснаци успели да пробият най-дълбоката дупка, създавана някога от човек. Супер дълбоката дупка Кола е започната през 1970 г. и още държи рекорда за най-дълбока дупка в земята.

Но руснаците така и не достигнали мантията. Затова има и съмнения, че милиардите долари, похарчени за новия проект, си струват. Но от друга страна, в крайна сметка, светът е научил много от подобни начинания, най-вече от супер дълбоката дупка Кола:

  1. Има много вода! Гореща минерализирана вода е открита на всякакви дълбочини. Преди това науката е смятала, че гранитът би трябвало да е сух като камък. Е, кой казва, че от камък не може да се извлече вода?
  2. За да направят толкова дълбока дупка, инженерите трябвало да измислят изцяло нов вид бургия. И до момента, в нефтените платформи се използва тяхната концепция.
  3. В Земята има газ. По дължината на цялата дупка неочаквано били засичани хелий, водород, азот, и дори въглероден диоксид (от микроби).
  4. Под континенталния гранит няма базалт. Това било огромна изненада. Сеизмичните изчисления показвали, че на 9000 метра дълбочина гранитът трябва да е заместен от базалт, но не се оказало така. Просто гранитът променял консистенцията си. Това подкрепило младата тогава теза за наличие на тектонски плочи.
  5. Открити са фосили на дълбочина 6700 метра! Как е възможно това?
  6. При всяко положение адът е по-дълбоко от 12 262 метра. Съществува дългогодишен слух, че пробивната работа е спряла през 1992 г., защото учените стигнали до супер гореща пукнатина и чули виковете на осъдените души. Това е крайно невероятно и за да си мислим, че въобще можем да достигнем ада, трябва да минем поне през мантията.
Входът към дупката е затворен през 2006 г. Wikipedia

Входът към дупката е затворен през 2006 г. Wikipedia

ZME Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори