Стрелец А* – черна или червеева дупка?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/CXC/MIT/F. Baganoff, R. Shcherbakov et al.
Антония Михайлова

Напълно е възможно един ден да имаме възможността да се отправим в здравите обятия на свръхмасивна черна дупка.

Задължителен междинен пункт в това пътешествие е въображаемата граница в пространство-времето, известна на мнозина като хоризонт на събитията, от пределите на който не може да измъкне дори светлината.

С помощта на нов радиотелескоп изследователите могат да разберат какво точно ще се случи тогава с пътешественика: дали астронавтът ще се разтегне атом след атом като подобие на спагета с безкрайна дължина, или мигновено ще бъде разкъсан на атоми, без от него да остане и най-малка следа.

Отговорът на това кой от тези два трагични изхода е верен, би оказал на астрономите съществена подкрепа в стремежа им да обединят общата теория на относителността и квантовата механика. Не по-малко интригуваща изглежда информацията, че новото оборудване е способно да изведе интерферометрията на по-високо ниво.

В дадения случай става дума за сложната оптично-механична система на интерферометъра на Very Large Telescope (VLTI), разположен в пустинята Атакама (Северно Чили), под названието GRAVITY, която може да хвърли светлина на свръхмасивния черен обект Стрелец A* и да сложи край на споровете относно това какво точно се явява той – свръхмасивна черна дупка или червеева дупка (къртичина). Отбелязва се, че GRAVITY ще бъде доставен в Чили още следващата година. Скоро след това той ще бъде въведен в експлоатация.

Бъдещото местоположение на интерферометъра на Very Large Telescope GRAVITY.

Да забравим за миг за червеевите дупки и да си спомним проекта Event Horizon Telescope, призван да обедини най-големите радиотелескопни комплекси на Земята, включително чилийския масив, а също изключително точните атомни часовници в едно цяло – Телескоп с размерите на Земята.

Заедно с красивите изображения на черни дупки се очаква, че проектът ще помогне да се получи представа за това попада ли материята зад хоризонта на събитията в първоначалната си форма, или веднага се подлага на деформация, а също така да се потвърди или опровергае хипотезата за „огнена стена“ – регион с мощно лъчение, който изпепелява всичко, което преминава през него.

Инструментът GRAVITY ще предостави възможност значително да се разшири диапазонът на достъпни за наблюдение обекти. Впрочем една от основните му задачи е предоставянето на потвърждение или опровержение на факта, че свръхмасивният обект Стрелец A*, който се намира в центъра на нашата галактика, не е свръхмасивна черна дупка, а къртичина.

Както черните дупки, така и къртичините съдържат непроницаем хоризонт на събитията, но в останалото се различават. Например черните дупки се образуват в резултат на колапс на големи звезди и набират своята маса в продължение на дълъг период от време (свръхмасивните черни дупки се предполага, че се образуват в резултат на сливане на галактики). В цялата Вселена може да съществува огромно количество черни дупки, което не може да се каже за къртичините.

Общата теория на относителността допуска съществуването на къртичини, но ако те наистина съществуват, то са били формирани части от секундата след Големия взрив и представляват относително малки структури.

На всички читатели на научнофантастични произведения е известно, че червеевите дупки в пространство-времевия континуум не се явяват бездънни ями като черните дупки и са прекрасен метод за осъществяване на бързи преходи между различни части на Вселената.

Съобщава се, че GRAVITY ще може да открива признаци на черни дупки и да търси енергийния подпис на къртичини, криещи се в движеща си по орбита плазма (виж снимката).

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори