Светлинно замърсяване ни лишава от Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова


Повече от половината от жителите на Европа и 80% от жителите на САЩ не могат да видят Млечния път нощем поради прекалено високо светлинно замърсяване на небето, става ясно от статия, публикувана в изданието Science Advances.

„При нас в САЩ е израснало цяло поколение хора, които никога не са виждали Млечния път на небето. Това е голяма част от Космоса и Вселената, която ние сега постепенно губим“, казва Кристофър Елвидж (Christopher Elvidge) от университета на Колорадо в Боулдър (САЩ).

Светлинното замърсяване е нарушение на естествената осветеност на местността в резултат на действията на изкуствените източници на светлина, които могат да доведат до аномалии в живота на растенията и животните. Основни производители на светлинно замърсяване са големите градове и промишлените комплекси. Светлинното замърсяване се създава от уличното осветление, светещите реклами или прожектори. В Европа много дискотеки насочват мощни лъчове светлина в нощното небе.

Елвидж и колегите му са изяснили, че подобна форма на замърсяване вече е лишила 30% от жителите на планетата от възможността да видят ръкав на Млечния път на нощното небе, като изучили данните, събрани от спътниците при наблюдения на нощното небе в големите градове и слабонаселените ъгълчета във всички страни по света.

Изчисленията сочат, че 80% от жителите на Земята живеят в региони, където се наблюдава високо ниво на светлинно замърсяване, и че подобни проблеми са характерни за 99% от жителите на САЩ и страните на Европа. Повече от половината европейци и 4-ма от 5-има американци дори не могат да видят Млечния път – спиралните ръкави на нашата галактика, които са едни от най-ярките обекти на нощното небе.

Най-замърсеното място на Земята в това отношение е Кайро – около египетската столица не може да се види Млечният път дори от най-чувствителното око- По-ниско, но все пак много високо ниво на светлинно замърсяване се наблюдава в Лондон, Бостън, Хонконг, Пекин и други големи градове.

Най-добре могат да наблюдават небето в редица развиващи се страни от Африка – Чад, Централноафриканската република, както и в Австралия и на територията на Гренландия.

Според учените критичната ситуация със светлинното замърсяване може да стане в пъти по-лоша в близките години, когато повечето развити и развиващи се страни преминат от лампи нажежаема жичка, халогенни и луминесцентни източници на осветление към светодиодни лампи. Тази крачка според Елвидж ще доведе до увеличение на светлинното замърсяване три пъти поради това, че светодиодите излъчват по-голямо количество светлина в „синята“ част на спектъра, към който нашите очи са особено чувствителни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори