Свръхновите могат да генерират животворни въглеродни атоми по-бързо, отколкото се смяташе

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учените от щатския университет в Мичиган са установили, че взривяващите се звезди създават животворни атоми на въглерод много по-бързо, отколкото се предполагаше.

Това откритие обаче създава още една загадка, която може да възникне в съвременните теории за създаване на елементи и да помогне за подхранването на нова наука в областта на астрономията и синтеза.

Един от най-разпространените елементи на Земята, въглеродът, се създава в реакция на синтез „тройна алфа” чрез експлозия на звезди на супернова.

Този термин „алфа“ описва ядро ​​на атом на хелий, съставено от два протона и два неутрона. Когато три от тях са слети заедно се получава въглерод с общо шест протона, шест неутрона и шест електрона.

Тази реакция на синтез е доста неефективна, освен ако няма нещо, което да й помага.

Използвайки суперкомпютърни модели, изследователите откриха, че излишните протони във вътрешността на свръхнова могат да ускорят тройно-алфа реакции на синтез, генерирайки 10 пъти повече въглеродни атоми от очакваното.

Това може да обясни допълнителния въглерод във Вселената, но създава друга загадка. Преди това учените приемаха, че тези излишни протони са били отговорни за създаването на някои по-тежки изотопи на рутений и молибден, открити в изненадващо изобилие на Земята.

„Тези елементи не се създават на други места, освен свръхновите“, казва професорът и съавтор на изследването в MSU Люк Ф. Робъртс. Това означава, че тези изотопи могат да се генерират и по други начини, но изследователите не са сигурни как точно.

„Не е лесно да се намерят алтернативи“, каза съавторът Хендрик Шац. Въпреки това, въпреки че изследването може да е „унищожило [любимата ни] теория“, според Шац, „то трябва да генерира интересна нова наука.

Напредъкът идва, когато има противоречия“, казва ръководителят на проекта и бивш директор на Националната циклотронна лаборатория Сам Остин.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори