Атеисти вярват в Бога, религиозни – не

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Социолози представиха нови данни за американските атеисти, чийто брой рязко е нараснал за последните години. По-конкретно учените са открили, че 8% от атеистите в САЩ вярват в Бога, съобщава на своя сайт Изследователският център Пю.

Социологът Майкъл Липка (Michael Lipka) е обобщил данните от „Изследване на религиозния ландшафт на САЩ“, проведено през 2014 година, и ги е представил в статията „Седем факта за атеистите“.

За последните няколко години броят на американците, които наричат себе си атеисти, е нараснал двойно – макар те да продължават да съставят 3,1% от населението на страната. Такъв ръст може да е свързан с по-търпимата обстановка в страната, която позволява открито да се говори за собствените религиозни възгледи.

Повечето атеисти са млади мъже – към силния пол принадлежат около 68% от запитаните атеисти, а средната им възраст е 34 години. Освен това атеистите по-често са сред бялото население и имат висше образование. По политически възгледи те са близки до демократите – подкрепят еднополовите бракове, легализацията на абортите и държавната политика в помощ на бедните.

За изненада на учените 8% от атеистите заявили, че вярват в Бога. Това означава, че атеизмът за американците означава най-различни вярвания и позиции – например атеистите може да наричат себе си агностици (хора, които не смятат за възможно определянето на съществуването на Бог). Освен това Липка отбелязва също, че много хора, които се отнасят към представителите на една или друга религия, заявили за неверие в Бога.

Накрая едва 35% от атеистите публично заявяват за своите религиозни виждания. Науката се явява основно морално ръководство за 32% от запитаните, практическият опит и здравомислието – за 44%.

Само 1% от атеистите черпят представа за добро и зло от религиозни източници.

Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори